André Donker

André Donker over eekhoorns en de invloed van de hoge waterstand op dieren

Ook in 2018 gaat boswachter André Donker voor Tijd voor MAX het land in op zoek naar mooie natuur(verhalen). Deze week hebben we te maken met natuurgeweld: hoogwater. André vertelt wat voor invloed dit heeft op het dierenleven en bespreekt daarnaast de eekhoorn, voor wie het paarseizoen inmiddels alweer is begonnen.

Maatregelen bij hoogwater

Hoogwater hoort bij ons land en vooral in periodes met heel veel regen of grote hoeveelheden (smelt)water vanuit het buitenland is het bij ons elke keer even spannend. De afgelopen jaren is er echter heel veel werk van gemaakt de dijken en rivieren hierop in te stellen en de afgelopen week heeft bewezen dat de maatregelen afdoende zijn. Hoogwater zien we tegenwoordig goed aankomen. Eigenaren van gehouden dieren kunnen daardoor tijdig maatregelen nemen. Zo zijn er van de week bijvoorbeeld grazers en paarden geëvacueerd. 

Vluchten

Over het algemeen zijn wilde dieren prima in staat om voor hoogwater te vluchten. Zeker als het water, zoals nu het geval is geweest, in een relatief rustig tempo stijgt. Soms blijven hazen of vossen te lang op een eilandje hangen. De afstand die zij dan tot de vaste oever moeten overleggen kan enorm zijn. Ofschoon ze goed kunnen zwemmen, kunnen ze door harde stroming of onderkoeling dan toch in de problemen komen. Als u een dier in nood ziet, roept André u op met de politie te bellen om hen om raad te vragen. Wees daarnaast alert als u met de auto over een dijk rijdt. Uit het water vluchtende dieren kunnen doornat en onderkoeld zo de weg op gaan en minder oplettend zijn.

Vogels

De enige dieren die misschien juist zelfs wel blij zijn met de hoge waterstand, zijn vogels, vertelt André. Onder andere de kievit, spreeuw en meeuw hebben er voedsel door in overvloed. Door het hoge water worden wormen en andere organismen naar de oppervlakte gestuwd, waar de hongerige vogels zich aan ze tegoed doen.

Eekhoorns

André is ook op zoek gegaan naar eekhoorns. De paartijd van deze diertjes is begonnen en deze loopt door tot half maart. Eekhoorns komen vooral voor in dennenbossen, maar ook in een parkachtige omgeving of groen aangelegde woonwijk komen ze voor. Hij bekijkt ze vanuit een tuin in Almelo, waar ze in groten getale af komen op het voer dat er voor ze klaar ligt. Eekhoorns eten per dag ongeveer 5 procent van hun lichaamsgewicht en ze wegen tussen de 250 en 350 gram. Hun kleur varieert van roodbruin tot zwart of grijs. Het zijn vooral zaadeters, maar soms eten ze aarde, vogeltjes of eitjes om extra mineralen binnen te krijgen.

Jongen

De jongen worden na 38 dagen geboren, soms tot wel 8 stuks per keer. Eekhoorns werpen hun jongen in nestkasten of op verlaten nesten van vogels. Liefst minimaal 6 meter hoog in een boom. Binnen een jaar zijn deze jongen alweer geslachtsrijp en in het wild kunnen ze zo’n 7 jaar oud worden.

Wintervoorraad

Eekhoorn behoren tot de groep zoogdieren en knaagdieren. Net als veel andere soorten leggen ze wintervoorraden aan. Het kan dus best zijn dat ze veel voedsel van uw voedertafel ophalen, om het vervolgens op andere plekken weer te verstoppen. Het meest actief zijn ze in de ochtend en de late middag, tegen zonsondergang. Op gure dagen blijven ze liever slapen. Een kort bezoek aan één van de vele plekjes waar hun wintervoorraden liggen is dan al genoeg activiteit voor een dag.

Deze onderwerpen worden besproken in Tijd voor MAX op vrijdag 12 januari 2018 om 17.10 uur op NPO 1.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Catien says:

    En hoe is het met deze hazen die op dat minimale stukje land zaten afgelopen. Zijn zij n beetje geholpen?

    jeroen2099 says:

    Hallo anderé,hier de oude buren in vledder.De eekhoors hier voeren wij met zonnebloempitten en hazelnoten en walnoten en pinda’s.mvg jeroen Faber