2017

2017 is geen goed muggenjaar

In tegenstelling tot de wespenplaag die eraan komt, zullen Nederlanders in 2017 weinig last hebben van muggen. Dat zegt André de Baerdemaeker, ecoloog bij Bureau Stadsnatuur, een organisatie die kennis verzamelt over de flora en fauna in stedelijke gebieden.

Minder muggen

“Muggen planten zich voort in stilstaand water, zoals kleine poeltjes en plassen. Doordat er zo weinig regen is gevallen en het warm is, zijn deze opgedroogd. Daarom is de voorjaarsgeneratie muggen er niet gekomen”, aldus de Baerdemaeker. Dit is een zware klap voor de muggenpopulatie, want ook de muggen die hebben overwinterd, zijn bijna allemaal dood.
Daarom is de kans groot dat we deze zomer weinig muggen zullen zien. Althans, in de steden, nuanceert de ecoloog. “Mensen die in de buurt van vochtige gebieden wonen, zullen vaker muggen tegenkomen. Dit geldt ook voor degenen met een vijver in de tuin.”

Uit Zuid-Europa

Het warme en droge weer in Nederland is dus niet goed voor de mug, maar trekt wel andere insecten aan. Met name diertjes die eigenlijk alleen in Zuid-Europa leven, worden steeds vaker in ons land gesignaleerd. “Je ziet dat steeds meer sprinkhanen, vlinders en libellen uit zuidelijk Europa ook hier voorkomen. Dat komt onder andere door het veranderende klimaat”, verklaart de Baerdemaeker.

Deze insecten zijn overigens volstrekt ongevaarlijk, aldus de ecoloog.

Met dank aan André de Baerdemaeker

Geef een reactie