Zomertijd of wintertijd? Benelux streeft naar zelfde tijdzone
Publicatiedatum: 21 september 2018
Met het afschaffen van het verzetten van de klok mogen EU-landen zelf bepalen of er in 2019 permanent wordt overgeschakeld naar zomer- of wintertijd. Daarmee kan het zo zijn dat er daarna dus veel verschillende tijdzones ontstaan in Europa. Tijdens de EU-top van donderdag 20 september 2018 in Salzburg blijkt dat Nederland, België en Luxemburg er in elk geval naar streven dezelfde tijdzone aan te houden.
Overleg Nederland, België en Luxemburg
Premiers Mark Rutte, Charles Michel van België en Xavier Bettel van Luxemburg zijn het na kort overleg in principe eens geworden. Ze willen bewoners peilen over hun voorkeur naar de invoering van zomer- of wintertijd als standaardtijd. Een woordvoerster van Rutte geeft aan dat de premier het “prima” vindt om het vraagstuk gezamenlijk aan te pakken naar aanleiding van het voorstel van de Europese Commissie om een einde te maken aan het 2 keer per jaar de klok verzetten in de EU. De lidstaten moeten het overigens wel nog eens worden om de EU-verordening die het klokritueel regelt officieel te schrappen.
Voor- en nadelen winter- en zomertijd
Tot 1977 heeft Nederland standaard de wintertijd. De zomertijd is in dat jaar ingevoerd vanwege de voordelen die het zou hebben voor het energieverbruik. Het kan dus een logische keuze zijn om de zomertijd terug te draaien en voortaan weer alleen wintertijd te hebben. Mocht er daarentegen voor het aanhouden van de zomertijd worden gekozen, dan blijft het zomers lang licht, maar zal het ’s winters voortaan pas laat in de ochtend licht worden. De keuze is dus nog niet zo eenvoudig.
“Een vorm van raadpleging”
Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) heeft al gezegd dat er in geval van het schrappen van het klokverzetten rekening wordt gehouden met de wens van zo veel mogelijk Nederlanders. Het kabinet heeft nog geen standpunt ingenomen over het afschaffen van het halfjaarlijkse klok verzetten. Premier Michel van België maakt zich sterk voor een permanente zomertijd. Hij wil daar naast Nederland en Luxemburg ook buurlanden bij betrekken als Frankrijk, Duitsland en Italië. Daarover moet volgens Michel “een vorm van raadpleging komen in de 3 landen”. Een woordvoerster van Rutte heeft laten weten dat niet is afgesproken dat er een Benelux-brede volksraadpleging zal komen.
Lees ook: Europese Commissie doet voorstel om zomer-wintertijd af te schaffen en Zo overleven dieren de wintertijd.
(Bron: ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Graag terug naar wintertijd
Laten we gewoon zo dicht mogelijk bij de Amsterdamse tijd gaan, zodat de zon rond 12 uur echt in het zenit staat.
Daarom pleit ik ervoor om het hele jaar de Engelse wintertijd te gebruiken (Greenwich tijd), dan scheelt het maar 20 minuten.
Ik ben niet zo dol op al dat engelse gedoe. Ze liggen altijd onnodig dwars. Links rijden, niet met de eurotijd meegaan, hun eigen geldwaarde behouden en nu weer Brexit.
Eens met raijmundus.
Mij persoonlijk maakt het niet veel uit. Maar je zult zien dat uiteindelijk de omliggende landen voor de zomertijd kiezen en Rutte (alleen Nederland weer) voor de wintertijd. Altijd weer tegendraads. De stemmen van de Nederlanders tellen mee. Geloven zij dat nou echt zelf. De stemmen van referendums zijn toch ook nooit meegeteld.
Laat de zomertijd maar staan. Want dan is het zomers lekker langer licht. Omdat ik nog werk kan ik daarom nog een uur langer van de warmte genieten. En is het nog niet zo vroeg erg warm. Als de zomertijd wordt af geschaft wordt het in de zomer ook een uur eerder warm. Voor werkenden is zomertijd prettig.
De zomertijd lijkt mij het beste. `s-Morgens hebben de meeste mensen het te druk kinderen, naar het werk etc. om zich druk te maken of het buiten wel of niet donker is, maar is het niet heerlijk om nog met licht weer thuis te komen en daar nog even van te genieten?
Anderzijds houd ik van vroeg opstaan: het is prettig de zon te zien opkomen. Hoewel dat nog prettiger is als al de anderen later opstaan zodat je de wereld even voor je alleen hebt. Dus moeten we dan toch niet de Engelse wintertijd aanhouden? Dan staan de mensen op als het in Londen tijd is om op te staan en hebben mensen zoals ik even de wereld voor zichzelf. Maar ik ben er verward over: zitten we dan echt zo dicht mogelijk bij de natuurlijke tijd: dat wil zeggen dat de zon dicht bij het zenith is als de klok 12 uur aangeeft?
En hoe verwachten we dat een stemming een goede uitslag geeft: bij Brexit waren het ook niet echt rationele overwegingen die de doorslag gaven.