6 BN’ers nemen zorgtaken over van mantelzorgers in Zorg uit handen van MAX
In het nieuwe MAX-programma Zorg uit handen nemen 6 bekende Nederlanders tijdelijk de intensieve zorgtaken van mantelzorgers over. Joris Linssen, Olcay Gulsen, Edsilia Rombley, Johnny de Mol, Stef Bos en Najib Amhali steken de handen uit de mouwen en ontfermen zich over de zorgvrager. Centraal staat de zware dagelijkse verantwoordelijkheid die op de schouders van een mantelzorger rust.
De impact van mantelzorgen
Nederland telt tienduizenden mantelzorgers die een zorgbehoevende naaste helpen. Hun taken zijn zeer uiteenlopend: van echte verpleegkundige handelingen tot aan het bieden van een luisterend oor. Hoewel mantelzorg vaak wordt ervaren als een zeer dankbare taak, is het niet altijd even leuk. Het is ook zwaar en mensen die intensief zorg leveren hebben vaak weinig tijd voor hun eigen wensen en behoeften. Zorg uit handen laat zien wat voor impact het zorgen kan hebben op iemands leven.
Johnny de Mol in aflevering 1
Het programma bestaat uit 6 afleveringen waarin telkens een andere mantelzorger, zorgvrager en bekende Nederlander centraal staat. In de eerste aflevering draait het om de 60-jarige Twan en zijn vrouw Mirella (60). Twan heeft een zeldzame spierziekte, waardoor hij bijna niets meer zelf kan. Mirella moet hem bij alles helpen: van elastische kousen aandoen tot het dichtknopen van zijn overhemd. Omdat de zorg haar heel erg zwaar valt, heeft zij al 2 keer een burn-out gehad. Zij zou heel graag wat zorgtaken overdragen aan de thuiszorg. Twan ziet hier echter niets in.
Om haar te ontzorgen, neemt presentator Johnny de Mol een paar dagen al haar taken over. Kan hij Twan er van overtuigen toch de thuiszorg in te schakelen? U ziet het in de eerste aflevering van Zorg uit handen. Boven aan dit artikel vindt u extra materiaal uit deze uitzending.
Overige afleveringen
In de overige afleveringen van Zorg uit handen ziet de kijker telkens een andere bekende Nederlander in de rol van mantelzorger. In aflevering 2 helpt presentator Joris Linssen Hedwig, die mantelzorger is voor haar 83-jarige moeder. Haar moeder lijdt aan de Ziekte van Alzheimer en is erg in de war. De week daarna wordt cabaretier Najib Amhali een paar dagen de mantelzorger van de 24-jarige Robert, die niet aangeboren hersenletsel heeft. Zijn vader Huug, die normaal de zorgtaak draagt, kan daardoor een paar dagen tot rust komen.
In de 4e aflevering neemt zanger Stef Bos de zorg voor Harjo op zich, die na verschillende hersen- en hartinfarcten veel zorg van zijn vrouw Mariska nodig heeft. Zangeres Edsilia Rombley neemt de week daarna de taken over van de 25-jarige Vianna, die voor haar moeder van 56 en haar broertje van 22 zorgt. Beiden zijn zwakbegaafd en autistisch. In de laatste aflevering verzorgt presentator Olcay Gulsen de 59-jarige Adri, die door een hoge dwarslaesie niets meer zelf kan. Zijn vrouw Regine helpt hem 24 uur per dag, 7 dagen per week.
Zorg uit handen, vanaf 2 september 2019 om 22.10 op NPO 1.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Eindelijk erkenning, voor de mantelzorgers! Een gigantische rollercoaster waar je door heen moet, aanvaarding rouw vermoeidheid Je wilt degene die iets overkomen is , niet teveel belasten met de bureaucratie waar je ook mee te dealen hebt, denk aan gemeentelijke instanties uitleen instellingen extra kosten etc. Er is nog veel onbegrip van de medemens opmerkingen zoals “hij is er immers nog”doen daar geen goed aan. Geen dag is meer hetzelfde. Mantelzorgers cijferen zich zelf compleet weg. Als de basis niet sterk is, en je hebt geen hechte thuisfront is de kans op verwijdering binnen de relatie groot. Neem daarbij het feit dat mensen door hun aandoening vaak van karakter veranderen , het empathisch vermogen kan bv wegvallen, communicatie gaat moeizaam en vermoeidheid spelen parten en vaak krijgt men te kampen met een financiele achteruitgang . Je probeert er nog iets samen van te maken, maar eigenlijk heb je geen keuze, de keuze is voor jou gemaakt. Ondanks het feit dat ik “gewaarschuwd ben destijds “heb ik deze taak op beide schouders genomen .het zou fijn zijn als hier wat meer aandacht op gevestigd wordt Jullie hebben de voorzet gegeven met dit programma.Hulde aan alle mantelzorgers!
Beste redactie,
Op de eerste plaats respect en bewondering voor mantelzorgzorgers!
Wat mij zeer bevreemd dat deze familieleden een vreemde achterlaat bij hun dementerende moeder die al erg in de war is.
Dementerenden hebben behoefte aan veiligheid en vertrouwen en dat kan, in mijn ogen, een vreemde niet bieden.
In het begin voeg mw. vaak om haar dochter en dat vond ik erg om te zien.
Mw. werd ook een paar keer gewezen op haar tekortkomingen, dat is geen goede bejening.
Niet benadrukken wat ze niet (meer) kunnen.
Dementerenden ouderen moet je positief benaderen!