Welke kieshulpen kunnen u op weg helpen bij de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen?
Publicatiedatum: 23 februari 2023
Op woensdag 15 maart 2023 mag u naar de stembussen voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. Weet u al wat u gaat stemmen of bent u er nog niet uit? Als dat laatste het geval is, zijn er verschillende kieshulpen die u op weg kunnen helpen. MAX Vandaag zet ze op een rij.
Kieskompas
Het Kieskompas is een initiatief van de NOS, in samenwerking met 13 grote regionale omroepen. Als u hier uw gemeente of de 4 cijfers van uw postcode invult, krijgt u een kieshulp met thema’s die in uw provincie spelen. Aan de hand van 30 stellingen ziet u bij welke landelijke en lokale partijen uw voorkeur ligt. Elke stelling heeft 6 antwoordmogelijkheden. Dat zijn Helemaal mee eens, Mee eens, Neutraal, niet mee eens, Helemaal niet mee eens en Geen Mening.
Als u op de knop ‘Steffie’ klikt, krijgt u een vereenvoudigde uitleg van het systeem en van ingewikkelde termen in de stellingen. “Hoewel we ons best hebben gedaan om de stellingen zo helder mogelijk op te schrijven, staan er toch nog genoeg van dat soort woorden in”, aldus Sander van Barneveld, woordvoerder van de regionale omroepen, tegenover de NOS. “Het systeem Steffie kan ze op verzoek uitleggen en helpt ook het Kieskompas makkelijk te doorlopen. Ontzettend belangrijk want – laten we eerlijk zijn – politiek is al ingewikkeld genoeg.”
ProDemos StemWijzer
Waar het Kieskompas geldt voor alle 12 provincies, zijn dat er in de StemWijzer 4. Inwoners van Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg kunnen bij deze website terecht voor stemadvies. Ook de StemWijzer maakt gebruik van 30 stellingen, plus verduidelijking van niet-alledaagse termen. Het verschil met het Kieskompas zit hem echter in de antwoordmogelijkheden. Bij de StemWijzer kunt u alleen maar Eens, Geen van beide en Oneens aanvinken. Wel kunt u tijdens het invullen van elke stelling alvast de standpunten van de partijen raadplegen. In het Kieskompas kan dit pas achteraf.
MijnStem
MijnStem is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen onderzoeksbureau Citisens en mediahuis DPG Media (eigenaar van onder meer het Algemeen Dagblad en De Volkskrant). Hier is stemadvies voor 11 van de 12 provincies beschikbaar, want alleen Drenthe ontbreekt nog. Daar staat tegenover dat u stemadvies voor de waterschapsverkiezingen kunt ontvangen, voor elk van de 21 waterschappen in Nederland.
Het beantwoorden van alle stellingen verloopt wel anders dan in het Kieskompas en de StemWijzer. U krijgt namelijk 2 uitersten, bijvoorbeeld ‘helemaal oneens’ op links en ‘helemaal eens’ op rechts, met daartussen een schuifje. Met uw muis kunt u dit schuifje in de richting van ‘helemaal oneens’ of ‘helemaal eens’ navigeren. Tegelijkertijd kunt u inzien hoe de deelnemende partijen over dit onderwerp denken.
(Bron: NOS, Kieskompas, ProDemos, StemWijzer, MijnStem, Meldpunt. Foto: Robin van Lonkhuijsen/ANP)