zomertijd

Wel of niet afschaffen zomer- en wintertijd, hoe staat het er nu voor?

U heeft het vast al gemerkt, ook dit weekend verzetten we weer gewoon de klok naar zomertijd. Maar wat is er dan gebeurd met de beslissing het klokverzetten af te schaffen?

Meer tijd nodig

De Europese Commissie heeft in september 2018 voorgesteld in 2019 te stoppen met de verplichte zomer- en wintertijdregeling, maar de lidstaten hebben de kwestie vooruitgeschoven. Nu een meerderheid van het Europees Parlement heeft besloten dat er in 2021 een einde komt aan het halfjaarlijkse verzetten van de klok is de afschaffing wel weer een stap dichterbij gekomen. Of er per 2021 dan een permanente zomer- of wintertijd komt is het parlement nog niet over uit. In principe mogen de EU-lidstaten zelf bepalen welke tijd zij voeren. Het parlement heeft echter een uitstelclausule aangenomen om te voorkomen dat er een grote verscheidenheid aan verschillende tijden ontstaat. De meeste EU-landen, waaronder Nederland, hebben meer tijd nodig om de bevolking, het bedrijfsleven en belanghebbenden te raadplegen.

In Nederland liever wintertijd

Voor de zomertijd als standaardtijd moet in maart 2021 voor het laatst de klok een uur vooruit. Bij een permanente wintertijd moet de klok in oktober 2021 een uur terug. Uit een recente peiling blijkt dat 24 procent van de Nederlanders het liever bij het oude laat, terwijl 41 procent voor wintertijd en 27 procent voor zomertijd kiest. Het kabinet en veel belangenorganisaties vinden het vooral belangrijk dat Nederland dezelfde tijd heeft als de buurlanden.

Bioritme van slag

Annie Schreijer-Pierik (CDA) is één van de Europarlementariërs die zich in het bijzonder inzet voor het afschaffen van het verzetten van de klok. Zij is “bijzonder gelukkig” met het besluit. “Dit is winst voor de gezondheid van de inwoners van de EU. Wetenschappers hebben aangetoond dat ons bioritme van slag raakt van het klok verzetten. Het is ooit ingevoerd om energie te besparen, maar dat resultaat is niet aangetoond,” zegt zij.

Gezondheids voor- en nadelen

Toch zitten er volgens deskundigen ook gezondheidsnadelen aan een standaard winter- of zomertijd. Als wordt gekeken naar de biologische klok is de wintertijd de beste optie, ook wordt het dan in de winter nog redelijk vroeg licht, terwijl het met de zomertijd pas rond kwart voor 10 licht wordt. Anderen wijzen erop dat zomertijd beter voor de gezondheid is, aangezien het zomers dan langer licht blijft, waardoor mensen tussen de 200 en 300 zonuren meer krijgen.

Kort gezegd is het dus nog steeds onduidelijk wat er met het verzetten van de klok in Nederland en de rest van de EU gaat gebeuren, maar wat we zeker weten is dat we in elk geval nog tot 2021 de klok elk half jaar blijven verzetten.

(Bron: ANP, archief)

Geef een reactie

Reacties (13)

    Judith 57 says:

    Gewoon klok verzetten dat doen we al jaren
    Vooral de oudere mensen bij mij in de buurt vinden het heerlijk zomers uurtje langer licht
    Waarom steeds dingen veranderen.
    Gaat nergens over net als al die discussies .oa zwarte piet, geen paasfeest maar voorjaars feest.
    Nederlanders hebben niks meer in te brengen en worden niet meer gehoord.
    Vooral de oudere onder ons moeten het vergelden.

      Maximini says:

      Het is niet langer licht; in elk geval niet door het verzetten van de klok; je staat eerder op, terwijl je later naar bed gaat omdat het nog licht is. Oost Europese tijd en in iets mindere mate Midden Europese tijd, werkt ontregelend op je melatonine- en cortisolhuishouding. Eigenlijk begint de avond om drie uur en de nacht om negen uur. Niet voor niets wordt gesproken van ‘nachtrust’ en bij twaalven van ‘middernacht’. De hoogste stand van de zon in de loop van de middag is onnatuurlijk en werkt activerend, in plaats van dat je je activiteiten langzamerhand wat afbouwt, wat natuurlijker zou zijn. Denk dat vooral mensen die er erg last van hebben niet worden gehoord.

    0011 says:

    Lekker laten zoals het is. Zomer en Wintertijd.
    Wij, ook de kinderen vroeger, hebben er nimmer enige hinder van ondervonden en vinden het heerlijk.

      subodai says:

      Zomertijd afschaffen is beter voor uw biologische klok en dieren. Wetenschappers hebben dat in talloze, herhaalde studies aangetoond.
      Sommigen menen dat dieren geen klok kunnen kijken. Das juist hun probleem: als mensen ze verzorgen, moeten ze een uur langer door dan ze voelen.
      Energiebesparing op verlichting is geen argument. Want alles wat geen lamp is staat een uur langer aan en dat kost onder de streep juist meer euros en energie.

      Fietser-13 says:

      Dat klopt volkomen #0011.

      Wat Sudobai schrijft is VOLKOMEN ONZIN.
      Ik zou dan graag een ONAFHANKELIJK onderzoektrapport willen lezen.
      Stuur mij maar een rapport op waar de onderzoekers BEWIJZEN(!) hebben dat deze zomertijd schadelijk is.
      Men hoeft van een mug gééén olifant te maken.

    Van Schijndel says:

    Ik vind dat ze de klok verzetten wel moeten afschaffen. Ik heb er iedere jaar last van en niet alleen ik nog meer mensen hebben er last van. Dus gewoon de oude tijd weer terug net als toen.

      Maximini says:

      Heb er ook veel last van en ik kijk uit naar eind oktober, als we weer even de (bijna) normale tijd hebben. Veel mensen zeggen er geen last van te hebben maar hoe dan ook heeft het invloed op je bioritme. Mensen worden drukker, uitbundiger en slechter slapen.

    Tyronius says:

    Enerzijds zie ik Engeland eigenlijk ook als buurland… Dus het lijkt me een beetje onzin dat we dezelfde tijd moeten hebben als alle buren?? Anderzijds is het wel jammer dat de Nederlanders nu 2-3 jaar lang geraadpleegd moeten worden over zoiets simpels als de klok, terwijl in 2015 (ruim vier jaar geleden) 110.000 Nederlanders vroegen om de geldschepping-uit-het-niets door banken aan de orde te stellen … uitbuiting van iedereen die werkt … iedereen die een hypotheek heeft … en daar heeft de regering nog steeds geen flikker mee gedaan. Behalve zoveel mogelijk om de hete brij heen draaien … uitstellen, afstellen.

    subodai says:

    Zomertijd afschaffen is beter voor uw biologische klok en die van dieren.

    Dieren kunnen inderdaad geen klok kijken maar dat is nou juist hun probleem, ze moeten een uur langer door terwijl het al donker zou moeten zijn.

    Energiebesparing is geen argument: de lampen kunnen wel later aan maar alle andere apparaten en overige in uw woning worden juist een uur langer gebruikt.

      subodai says:

      Zomertijd afschaffen is beter voor uw biologische klok en dieren. Wetenschappers hebben dat in talloze, herhaalde studies aangetoond.

      Sommigen menen dat dieren geen klok kunnen kijken. Das juist hun probleem: als mensen ze verzorgen, moeten ze een uur langer door dan ze voelen.

      Energiebesparing op verlichting is geen argument. Want alles wat geen lamp is staat een uur langer aan en dat kost onder de streep juist meer euros en energie.

    Riek Kerkhof-Willems says:

    Rampzalig voor slechtzienden als de zomertijd wordt afgeschaft. De wintertijd is al een ramp, want na 5 uur durven slechtzienden nog amper de deur uit. Dit geeft een nog grotere eenzaamheid voor alleenstaanden en dus vooral voor ouderen. Er zijn meer mensen die de zomertijd willen behouden dan tegenstanders van de zomertijd. Onzin dat vele ouderen van de zomertijd af willen , die willen ze juist graag behouden.

      Fietser-13 says:

      Niet alleen voor slechtzienden, Ook mensen met een beperking als ikzelf kunnen problemen gaan ondervinden.
      Dit zit vast in mijn ‘ritme’. Zonder de zomertijd is mijn biologische klok’ van slag. Ik kan dan lichamelijke klachten krijgen. En mijn stressgevoeligheid is dan ook hoger.

    J o J says:

    Komend weekend gaan we met zijn allen in West Europa weer terug naar de ECHTE tijd of te wel: de wintertijd.
    Hoeveel millennials weten nu wat de oorspronkelijke tijd is. En hoeveel blijven er van over,na 10 jaar, 20 jaar, 30 jaar…… We zijn het dan vergeten. Een enkeling zal het vermoedelijk nog weten. En met die groeiende groep van grijze muizen of bejaarden ( miljoenen ), die dan in de AOW zitten en er helemaal niks aan hebben, want uiteindelijk regelen ze hun eigen slaaptijd of siësta. Tijd speelt geen rol meer !
    Bioritme ( maak er een natuurlijke gewoonte van krachtens de wetten van de natuur ) is het mooiste voor mens en dier. Bij de invoering van de zomertijd hadden de koeien er al problemen mee, want ze waren het niet gewend om met 1 uur eerder net zoveel melk te geven, omdat boer en fabriek dat verlangden.
    Ja, dat economisch gewin zit niet in de koeien.
    En werknemers in loondienst gingen dan braaf 1 uur eerder naar hun werk , wat voor de werkgever 1 uur eerder “geld binnenhalen ” betekende.
    Je kunt altijd nog bij de oorspronkelijke tijd ( = wintertijd ) duidelijke AFSPRAKEN maken met derden over het eerder beginnen of later eindigen.
    In deze zogenaamde 24-uurs ( 24/7 )
    economie hoef je het kennelijk ook al niet meer te doen voor de energie.

    Maak er 1 GOEDE * gewoonte van : afschaffen die zomertijd !

    * Over het begrip GOEDE valt veel over te zeggen of te schrijven….. De slimme lezer zal dit begrijpen !