We gaan er graag op uit

Nederlanders gaan er graag op uit. We besteden jaarlijks gemiddeld 200 euro aan culturele uitstapjes. Daarvan gaat het grootste gedeelte op aan entreegeld, eten en drinken en vervoer.

Musea zijn favoriet

We gaan het liefst naar een museum gevolgd door een musical of festival. Om naar een museum, festival of concert te gaan zijn we bereid om verder te reizen. Voor een bezoek aan het theater blijven we het liefst in de buurt. Dit blijkt uit onderzoek gedaan door onderzoeksbureau SAMR in opdracht van de Bank Giro Loterij

David Bowie en Van Gogh

Het Groninger Museum boekt dit jaar een succes met de David Bowie-expositie. De expositie liep tot april van dit jaar en trok meer dan 200.000 bezoekers. Het museum kende al eerder een groot succes. In 2002 trokken de schilderijen van de Russische schilder Ilya Repin ruim 256.000 bezoekers. Ook het Van Gogh Museum in Amsterdam wordt goed bezocht. Zij verwelkomde woensdag 6 juli 2016 haar miljoenste bezoeker van dit jaar.

Ergernissen

Een uitstapje kent ook ergernissen. Voor 37 procent van de ondervraagden is geld een reden om er niet op uit te gaan. Daarbij valt men vooral over de hoge entreeprijzen. Andere ergernissen zijn de drukte, asociale mensen en de lange wachtrijen.

MAX Eropuitjes

Ook in de zomer zorgt Omroep MAX voor zijn kijkers en luisteraars. MAX’ NPO Radio 5-programma Wekker-Wakker! heeft om die reden een agenda gelanceerd met daarin de leukste kleine uitjes en evenementen van deze zomer. Gedurende de vakantieperiode, in de maanden juli en augustus, tippen we elke dag een gratis MAX Eropuitje in eigen land.

(Bron: ANP/SAMR)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Een miljoen bezoekers, … en nu zoeken ze iemand die op Van Gogh lijkt. Het moet niet veel gekker worden. … Misschien is plastische chirurgie een idee. Kan meteen een oor afgesneden worden. … Wanneer houdt deze gekte eens op. Iedereen weet nu wel welke gek van Gogh was. En de uitverkorenen hebben nu wel genoeg verdiend aan die stakker. Laat van Gogh nu maar verder met rust. Er zijn nu inmiddels zoveel vervalsingen gemaakt en als echt beoordeeld, dat er meer schilderijen bestaan, als hij ooit heeft kunnen schilderen, in een mensenleven. Daarbij moet rekening worden gehouden, met het feit: dat vroeger een groot aantal schilderijen is weg gegooid en vernietigd, omdat niemand die troep in huis wilde hebben. Uit puur medelijden, namen mensen een schilderij in ontvangst, dat onmiddellijk in de vuilnisbak verdween, als van Gogh weer vertrokken was. Bovendien had hij geen tijd om te schilderen, omdat hij dagelijks een brief schreef naar zijn broer en zijn ouders, die ook elke keer weer naar het postkantoor moest worden gebracht. … Die hele van Gogh gekte is volksverlakkerij, van de uitverkorenen, om geld te verdienen over lijken. Net als Anne Frank, dat kind wordt ook helemaal uitgemolken, door de uitverkorenen, met als hetzelfde argument, geld verdienen over lijken. Ik kan me een voorval herinneren uit mijn jeugd, in de jaren zestig. Er was een bejaarde man, in Eindhoven, die meerdere schilderijen van van Gogh in huis had. Gekregen van zijn ouders, die Vincent persoonlijk gekend hadden, van zijn tijd in Brabant. In die tijd werd door een clubje uitverkorenen al een collectie aangelegd van Vincent van Gogh, met de bedoeling om daar later heel veel geld mee te gaan verdienen. De oude man werd door een tussenpersoon in contact gebracht, met dat clubje geldwolven. Eerst wilde ze de schilderijen gratis in ontvangst nemen. Toen dat niet lukte, boden ze een klein bedrag (met de vermelding dat het om vervalsingen ging). De oude man had de schilderijen uit de eerste hand, dus hij was overtuigd van de echtheid. Ze hadden voor hem een emotionele waarde. Nu moet je weten, dat er in die tijd schilderijen van Van Gogh werden weggegooid, omdat niemand die lelijke dingen wilde. Dus wie gaat nu schilderijen vervalsen van een schilder die niemand wil hebben? … Op een dag was de man overleden: en over de schilderijen werd nooit meer gesproken. Totdat, ik 15 jaar later, een stukje in de krant las, dat er op een zolder, ergens in het land, schilderijen ontdekt waren van Vincent Van Gogh. Ze waren een vermogen waard. Over de herkomst werd heel geheimzinnig gedaan. Ik ben er van overtuigd, dat het de schilderijen waren van de oude man in Eindhoven.