Wanneer is het Golden Hour en wat houdt het precies in?
Publicatiedatum: 29 juli 2022
Wie graag fotografeert, kent de term vast wel: Golden Hour. Ook wel het gouden uurtje genoemd. Het is het moment (of eigenlijk de momenten) op de dag dat het extra gunstig is om mooie foto’s te maken. Wanneer is dat en wat houdt het precies in?
Wat houdt Golden Hour in?
Tijdens het Golden Hour vallen foto’s vaak mooi uit, vanwege de prachtige, warme lichtinval waarvan bij helder weer dan sprake is. Alles krijgt een sfeervolle, roodgouden gloed en bijvoorbeeld gebouwen, mensen en wolken komen dan extra mooi uit. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld midden op de dag, wanneer de zon op zijn hoogst staat en er een scherp contrast te zien is tussen plekken in de zon of de schaduw. Het licht is dan veel harder en blauwer en het is dan lastiger om een goede foto te maken. Dit komt doordat plekken in de schaduw al snel onderbelicht worden en die in de zon juist overbelicht. Tijdens het Golden Hour is dat niet het geval en daardoor zijn de contrasten minder scherp en het resultaat sfeervoller.
Wanneer is het Golden Hour?
Het is niet 1, maar 2 keer per dag Golden Hour. Namelijk in het uur na zonsopkomst en het uur voor zonsondergang. Het gaat echter niet voor alle plekken op de wereld op, dat er dan een uur lang extra mooi licht is. Rond de evenaar stijgt en zakt de zon bijvoorbeeld sneller en duurt het moment korter en op de poolcirkel kan het de hele dag duren.
Het gouden moment kan in dat geval ook bepaald worden door de stand van de zon te bekijken. Het is Golden Hour wanneer de zon minder dan 6 graden boven de horizon staat. Vanwege de wisseling van de seizoenen en het toe- en afnemen van het aantal uren licht per dag, verschuift het tijdstip van het Golden Hour gedurende het jaar in ons land. ’s Winters kan het zo bijvoorbeeld al om 16.00 uur ’s middags Golden Hour zijn, terwijl dat in de zomer pas rond 21.00 uur het geval is.
Zo krijgt u de mooiste foto’s
Omdat het licht ook tijdens het Golden Hour nog verandert, loont het de moeite om veel foto’s te maken gedurende deze tijd. Wissel eens af door een foto richting de zon te maken en juist met uw rug er naar toe en bekijk wat het beste resultaat geeft. Vanwege de rode gloed kan het weleens gebeuren dat de foto’s een té warme kleur krijgen. Door uw camera, voor zover mogelijk, dan bij de witbalans op bewolkt in te stellen, kan dat worden ondervangen. Ook kunt u de witbalans achteraf aanpassen in een fotobewerkingsprogramma. In onze cursus Natuurfotografie, vindt u meer tips voor het fotograferen.
Nachtblauwe hemel
Na het Golden Hour kunt u voor mooie foto’s ook nog profiteren van het blauwe uurtje. Een uur duurt dit overigens niet, want het gaat om ongeveer 15 minuten, vlak na zonsondergang. Op dat moment tijdens de schemering kan de lucht een prachtige diepblauwe kleur krijgen. Een goede timing is daarbij belangrijk, want het licht neemt snel af en het is er al snel te donker voor, waarna de lucht zwart kleurt. Bij helder weer kan er ’s ochtends voor het Golden Hour een blauw kwartier plaatsvinden. Ook dan moet u er snel bij zijn, voordat het te licht wordt en de diepblauwe kleur van de hemel afvlakt.
(Bron: Weeronline, Metro, Golden-Hour.nl. Foto: Shutterstock)