verstilde verhalen

Verhalen achter Nederlandse oorlogsmonumenten in MAX-podcast Verstilde Verhalen

Oorlogsmonumenten als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog: er zijn er zo’n 4000 van in Nederland. Achter al deze gedenktekens schuilt een verhaal. De MAX/NPO Radio 1-podcast Verstilde Verhalen vertelt het verhaal van 12 van deze – voor de meeste mensen onbekende – monumenten. 

Persoonlijke verhalen

Verstilde Verhalen maakt de oorlog tastbaar. Feiten worden in een ander perspectief gezet, doordat kleine en persoonlijke verhalen een podium krijgen. Met nabestaanden, getuigen en mensen die betrokken zijn bij de totstandkoming of het onderhoud van het monument. De twaalfdelige serie tekent verhalen op uit alle hoeken van het land. Te beginnen in Blesdijke, Egmond aan Zee en Megchelen.

Blesdijke

Aflevering 1 begint in het Friese Blesdijke. Het is niet meer dan een glazen plaat in een weiland, waar wat fundamenten van barakken staan: het monument voor het Joodse strafkamp It Petgat in Blesdijke, Friesland. Deze aflevering vertelt het verhaal van de Joodse Isac (Sjaak) Stibbe. Petgat heeft driekwart jaar bestaan en was voor Stibbe het eerste kamp waar hij terechtkwam. Later zag hij nog vele andere kampen. In deze aflevering is ook een oud-kampbewaker van Petgat te horen. Nooit eerder deed hij zo uitgebreid zijn verhaal.

Beluister de trailer:

 

De podcast Verstilde Verhalen is te beluisteren vanaf 22 januari 2020 op MAX Vandaag en nporadio1.nl.

(Foto: Gerke van Garderen)

Geef een reactie