Van verkleedpartijen tot aan gooien met water: zo vieren we Pasen wereldwijd
Publicatiedatum: 12 april 2025
Wereldwijd vieren we Pasen, waarbij ‘eieren zoeken’ en ‘eitje tikken’ in veel landen populair is. Maar er zijn ook tradities die per land verschillen. Zo worden in Nederland vaak paasvuren ontstoken, terwijl er in Spanje grootse, religieuze processies zijn. In dit artikel vertellen we u dan ook hoe verschillende landen Pasen vieren.
Duitsland
In Duitsland zijn er rondom Pasen verschillende paasmarkten. Deze zijn niet zo uitgebreid als de beroemde kerstmarkten, maar voor veel mensen alsnog een dagtrip waard. Verder heet Witte Donderdag, de dag dat Jezus samen met de apostelen zijn Laatste Avondmaal eet, hier ‘Gründonnerstag’. Dan eten Duitsers namelijk spinazie of een andere groene groente. Volgens de overlevering geeft dit kracht voor het komende jaar.
Griekenland
Op het eiland Corfu in Griekenland is Pasen zo geliefd dat duizenden Grieken van het vasteland er de hele week feest komen vieren. Op de zaterdag voor Pasen moet u hier alleen oppassen, want dan worden in de hoofdstad Kerkyra rood geverfde aardewerken potten (gevuld met water) van balkons gegooid. Deze traditie symboliseert vruchtbaarheid, zoals veel andere paasgebruiken.

Op Corfu worden tijdens Pasen potten met water van het balkon gegooid.
Verenigde Staten
In de Verenigde Staten is de ‘Easter Bunny’ een belangrijk symbool van Pasen. Deze paashaas verstopt eieren, vaak gevuld met snoep of kleine cadeautjes, die kinderen kunnen zoeken op paasmorgen. Daarnaast worden op veel plaatsen paasparades gehouden, waarvan de meest beroemde de Easter Parade in New York is. Deze parade wordt gekarakteriseerd door extravagante hoeden en kleurrijke outfits, en trekt elk jaar duizenden bezoekers.
Polen
Natte Maandag, oftewel Śmigus-Dyngus, is een traditionele feestdag in Polen (en andere omringende landen) die op de Tweede Paasdag wordt gevierd. De inwoners rennen dan achter elkaar aan om elkaar nat te gooien. Van oudsher een traditie waarbij vrijgezelle jongens achter vrijgezelle meisjes aanrennen. Als meisje wil je (stiekem) dan ook absoluut nat gegooid worden, omdat je anders een oude vrijster wordt.

Een vrouw wordt nat gegooid door mannen tijdens ‘Natte Maandag’
Zweden
In Zweden pakken ze het weer op een heel andere manier aan. Op ‘påskafton’, zoals de dag voor Pasen hier heet, gaan kinderen namelijk verkleed als heks (påskkärringar) langs de deuren. Hierbij ruilen ze zelf gemaakte tekeningen of kaarten voor snoep. Die traditie komt voort uit het bijgeloof dat heksen tijdens Pasen de meeste toverkracht hebben.
Spanje
We stipte het al even aan, maar in Spanje zijn er tijdens de ‘Semana Santa’ (de Heilige Week voorafgaand aan Pasen) verschillende paasprocessies. Vooral in de steden Sevilla, Málaga en Zaragoza wordt dan groots uitgepakt. Zo dragen mensen onder andere enorme beelden van Jezus en Maria door de straten en hebben ze vaak lange, puntige mutsen op (capirotes).
Op Paaszondag zelf wordt de opstanding van Christus gevierd met een feestelijke mis. In sommige regio’s wordt ook een typisch paasgebak, zoals torrijas (gebraden brood met melk en suiker), gegeten.

Een paasprocessie in Malaga
India
In India wonen vrijwel alleen maar hindoes en moslims, maar in de christelijke deelstaat Goa wordt wel degelijk Pasen gevierd. Dit gebeurt met optochten, liederen en dans op straat. Ook geven mensen elkaar chocolaatjes, bloemen en kleurige lampionnen cadeau.

(Bron: PlusOnline, Metro, NRC. Foto’s: Shutterstock)