fien de la mar

Van onschatbare waarde: buste van Fien de la Mar

Actrice en cabaretier Fien de la Mar is tot en met de jaren 60 een prominent figuur in de showwereld. Iedereen kent haar en ze heeft vele minnaars. Eén van die minnaars zou de Nederlandse kunstenaar Hildo Krop zijn geweest, die ook een buste van haar heeft gemaakt. Deze buste wordt aangeboden in de aankomende aflevering van Van onschatbare waarde.

Goede weergave van haar karakter

De buste waar het om gaat wordt een aantal jaar geleden gekocht door Geke en haar man bij de vader van Van onschatbare waarde-expert Ilse. Ze vinden het een mooi, krachtig beeld dat goed de persoonlijkheid van de eigengereide Fien de la Mar laat zien. Zoals al gezegd is het beeld gemaakt door kunstenaar Hildo Krop (1184-1970), die lange tijd werkt als stadsbeeldhouwer in Amsterdam. Wie door de stad loopt, zal veel beelden en plakkaten van hem zien. Naast deze werken, maakt hij ook lange tijd theatermaskers. Zodoende leert hij veel acteurs kennen, waaronder Fien de la Mar. Van een aantal van hen maakt hij bustes. Fien is er daar 1 van, maar Krop vereeuwigd ook Theo Mann-Bouwmeester en Charlotte Köhler op deze manier.

Over Fien de la Mar

Fien de la Mar wordt in 1898 in Amsterdam geboren als Josephine Johanna Klopper. Haar moeder is de dan 17-jarige actrice Clasina Klopper en haar vader is onbekend. Als haar moeder met de bekende acteur en regisseur Napoleon de la Mar trouwt, krijgt Fien zijn achternaam.

Fien en haar vader Napoleon hebben een heel sterke band en het is ook aan hem te danken dat Fien zich al op jonge leeftijd gaat acteren. Haar eerste rollen speelt zij op het toneel, maar later is zij ook te zien op het witte doek. Zo speelt zij onder meer in klassiekers als  De Jantjes en Bleeke Bet.

FIEN DE LA MAR

Fien de la Mar is in haar tijd een bekende actrice.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog

Fien groeit in die tijd uit tot een grote ster in eigen land, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog komt haar carriers stil te liggen. Zij weigert zich aan te sluiten bij de Kultuurkamer, een door de Duitsers ingesteld instituut waar alle beoefenaars van creatieve beroepen zich bij moeten aansluiten. Als zij dit niet doen, mogen zij niet meer werken.

Ontstaan De La Mar Theater

In de periode 1940-1945 is Fien dus tijdelijk werkloos, maar na de oorlog maakt zij haar comeback. Zij is dan onder meer te zien in het cabaret van Willy van Hemert en in dat van Cor Ruys. Inmiddels is zij ook getrouwd met aannemer en architect Piet Grossouw. Hij begint aan het einde van de oorlog met het verbouwen van de oude Spieghelschool aan de Marnixstraat in Amsterdam. de voormalige lagere school wordt een theater dat hij vernoemd naar zijn vrouw en haar vader: het De La Mar Theater. Omdat het zakelijk niet zo’n succes is, wordt het in 1952 overgenomen door zanger, cabaretier en acteur Wim Sonneveld. Hij doopt het om tot Nieuwe de la Mar. Als Fien in 1965 overlijdt, kan het publiek in dit theater afscheid van haar nemen. In 2005 is het pand toe aan renovatie en gaat het 5 jaar dicht. In 2010 wordt het heropend, dit keer onder de naam DeLaMar. Zo is er dus altijd nog een plek die herinnert aan Fien.

Fien de la mar

De kist van Fien de la Mar wordt vanuit het Nieuwe de la Mar Theater naar de begraafplaats gebracht.

Op 8 mei 2019 is de buste van Fien de la Mar te zien in Van onschatbare waard.

Dit is de laatste aflevering van dit seizoen. Benieuwd naar de experts die zich in deze reeks van Van onschatbare waarde over de objecten hebben gebogen? Ilse DaatselaarBert DegenaarBas Jonker en Arnold Wegh stellen zich graag aan u voor.

Geef een reactie

Reactie

    Balla says:

    Hildo Krop is wel heel erg oud geworden!