's-Hertogenbosch

Tijd voor MAX en Hallo Nederland in ‘s-Hertogenbosch

Tijd voor MAX en Hallo Nederland gaan weer op pad! Traditiegetrouw wordt het nieuwe seizoen afgetrapt vanuit 4 unieke locaties in Nederland. De toer gaat van start in Zandvoort gevolgd door Leeuwarden, Deventer en ’s-Hertogenbosch. Wij laten u graag kennismaken met deze prachtige Nederlandse steden. In vogelvlucht vertellen we iets over de geschiedenis van de stad. Dit keer: ‘s-Hertogenbosch.

Hertogdom Brabant

‘s-Hertogenbosch ontstaat uit een nederzetting op het punt waar de Aa en de Dommel samenkomen. Uiteindelijk krijgt het in 1184 stadsrechten en is daarmee de 4e grote stad van Hertogdom Brabant. Dit hertogdom bestaat uit Vlaams-Brabant, Waals-Brabant, Antwerpen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest samen met Noord-Brabant. Nog altijd zijn de Belgische invloeden terug te zien bijvoorbeeld in het wapen van Brabant. Hierin zijn de kleuren zwart, geel en rood verwerkt. ‘s-Hertogenbosch is een van de oudste steden van Nederland en de totstandkoming van de stadsrechten dienen in de jaren die volgen voor veel andere nieuwe steden als voorbeeld. Ook Napoleon doet in 1809 de stad aan en is erg onder de indruk van de infrastructuur, de nijverheid en de armenzorg.

Sint-Janskathedraal

Een van de bekendste gebouwen van de stad is de Sint-Janskathedraal. De kerk is gebouwd tussen de 14e en 16e eeuw. De bouwstijl uit die tijd is vrijwel in tact gebleven. Dat geldt ook voor de buitenkant, de luchtbogen met maar liefst 96 luchtboogfiguren en de kenmerkende versieringen uit de laatmiddeleeuwse stijl. In 1929 krijgt de kathedraal de eretitel basiliek. De Sint-Jan is een Rijksmonument. Naast de Sint-Janskathedraal is ‘s-Hertogenbosch nog meer kerken rijk, waaronder de oude Sint-Jacobskerk in de Bethaniëstraat, de nieuwe Sint-Jacobskerk aan het Jeroen Boschplein, de Sint-Catharinakerk aan het Kruisbroedershof en de Kapucijnenkerk aan de Van der Does de Willeboissingel.

Oudste bakstenen huis

Het is niet alleen een van de oudste steden van Nederland, hier staat ook het oudste bakstenen huis van ons land. Het huis staat aan de Markt en is gebouwd in de 13e eeuw en gaat onder de naam De Moriaan. Kenmerkend voor het huis is het ronde torentje. Het stond ooit op de nominatie om gesloopt te worden, maar daar werd een stokje voor gestoken. In 1963 is het pand gerestaureerd en is het een Rijksmonument. Momenteel is het VVV in het pand gevestigd.

Jeroen Bosch

Een van de bekendste inwoners is Jheronimus Bosch ook bekend als Jeroen Bosch. De kunstschilder gaat de geschiedenisboeken in als schilder van satirische voorstellingen en als vernieuwer van de beeldtraditie. Hij creëert op het doek een wereld waarin tegenstellingen tussen goed en kwaad centraal staan. Het zijn vooral zijn moraliserende thema’s die een pessimistisch en satirisch wereldbeeld geven. Bekende werken van hem zijn onder andere De Hooiwagen en Tuin der Lusten.  De altaarstukken die Bosch eind 1400 schildert voor de Sint-Janskathedraal zijn allemaal verloren gegaan. Waarschijnlijk in de Beeldenstorm in 1566. In 2016 is het 500 jaar geleden dat Bosch overlijdt. Dit wordt groots herdacht en het hele jaar wordt uitgeroepen tot Jeroen Boschjaar met talloze activiteiten.

De Binnendieze

‘s-Hertogenbosch is als een kleine ommuurde stad ontstaan. Later is de stad nog een keer ommuurd tot zijn huidige vorm. De rivieren binnen de buren krijgen vervolgens de naam De Binnendieze. Vroeger worden de riviertjes van De Binnendieze gebruikt om te wassen, vissen en is het zelfs een open riool. Daar komt 40 jaar geleden een eind aan door de aanleg van het rioolstelsel in de stad. Het water wordt beschermd stadsgebied en groeit uit tot een trekpleister van de stad. Varend kunt u de stad vanaf het water ontdekken.

De Bossche bol

Een van de bekendste lekkernijen uit de Brabantse hoofdstad is wel de Bossche bol. Bakker Lambermont verkoopt begin 20ste eeuw een voorloper van de bol. Die uitvoering lijkt meer op de moorkop en is gevuld met banketbakkersroom. Het is uiteindelijk de Haagse banketbakker Henri van der Zijde die de bol ontwikkelt tot de Bossche bol zoals wij hem nu kennen, gevuld met slagroom en overgoten met chocolade. Inmiddels behoort de bol niet alleen meer ‘s-Hertogenbosch toe, want het is een populair gebakje in het hele land. Banketbakker Jan de Groot is een van de bekendste makers van de bol. Zijn bollen zijn landelijk bekend.

Tijd voor MAX en Hallo Nederland op toer strijkt neer in ‘s-Hertogenbosch van 24 tot en met 28 september 2018. Tijd voor MAX is te zien om 17.10 uur op NPO 1. Hallo Nederland is te zien om 18.25 uur op NPO 2. 

Geef een reactie

Reacties (3)

    Ria Pieterse- Waaijman says:

    Kloppen de datums wel? Volgens mijn kalender is 24 sept op maandag en 28 sept. op vrijdag.

    Met vriendelijke groet Ria

      MAX Vandaag says:

      Beste Ria,

      De data kloppen. Tijd voor MAX en Hallo Nederland zijn van 24 tot en met 28 september in ‘s-Hertogenbosch en dat is inderdaad van maandag tot vrijdag.

      Met vriendelijke groeten,
      Redactie MAX Vandaag

    oosterwijck says:

    Vergeet niet te vermelden dat ‘s-Hertogenbosch ook behoorde tot het Bisdom Luik (in die tijd was een Bisdom niet een puur kerkelijke autoriteit maar had ook politieke macht en was wel degelijk een Staat, naast het Hertogdom Brabant. Het was de meest noordelijke stad van het Bisdom Luik. ‘s-Hertogenbosch is niet alleen op de plek ontstaan waar de riviertjes AA en Dommel samenkomen, maar ook waar de AA en de Dommel overgaan in de rivier de Dieze, die weer in de Maas uitmond. Vandaar dat het waterloopstelsel in de binnenstad, de naam Binnen Dieze kreeg. De Binnen Dieze was niet alleen een waterloopstelsel voor transport, maar ook de drinkwatervoorziening van de stad en tevens het rioolstelsel van de stad.