Tijd voor MAX en Hallo Nederland in Leeuwarden
Publicatiedatum: 10 september 2018
Tijd voor MAX en Hallo Nederland gaan weer op pad! Traditiegetrouw wordt het nieuwe seizoen afgetrapt vanuit 4 unieke locaties in Nederland. De toer gaat van start in Zandvoort gevolgd door Leeuwarden, Deventer en ’s-Hertogenbosch. Wij laten u graag kennismaken met deze prachtige Nederlandse steden. In vogelvlucht vertellen we iets over de geschiedenis van de stad. Dit keer: Leeuwarden.
Nederzettingen
De geschiedenis van Leeuwarden gaat ver terug. Het is een van de oudste steden van Noord-Nederland. De stad is ontstaan op terpen en bestaat uit 3 nederzettingen: Oldehoeve, Nijehoeve en Hoek. In 1435 worden deze nederzettingen samengevoegd tot Leeuwarden en krijgt de stad stadsrechten. De 15e en begin 16e eeuw worden gemarkeerd door Friese opstanden. Daar lijkt in 1515 een einde aan de te komen. De 16e en 17e eeuw zijn vooral gouden tijden voor Leeuwarden. De stad behoort dan tot de 10 steden met het meeste aanzien van Nederland.
Verbinding
In de 19e eeuw worden de verbindingen van de stad verbeterd. De gebeurt door de trekvaarten uit te diepen en te verbeteren en door straatwegen aan te leggen van Leeuwarden naar onder andere Groningen, Harlingen, Sneek en Lemmer. Ook de spoorverbindingen komen op gang. In 1863 de eerste tussen Leeuwarden en Harlingen, daarna volgen Zwolle, Groningen en Sneek.
Werkgelegenheid
Om de economie in Noord-Nederland te stimuleren vestigen grote bedrijven hun kantoren in Leeuwarden. Onder andere KPN, een aantal grote banken en zuivelconcert FrieslandCampina hebben hier vestigingen. Ook verschillende ministeries hebben hier een dependance en nemen met de bedrijven een groot deel van de werkgelegenheid voor hun rekening. In de jaren is de stad uitgegroeid tot een behoorlijke stad en heeft volgens de laatste tellingen van begin 2018 108.668 inwoners.
Jabikspaad
Leeuwarden is ook onderdeel van een bedevaartsroute. Het Friese Jabikspaad loopt van Sint Jacobiparochie naar Hasselt via Leeuwarden. De uiteindelijke bestemming is het Spaanse Santiago de Compostella.
Monumenten
Leeuwarden is op zichzelf een waar monument. Niet voor niets telt de stad ruim 600 rijksmonumenten. Het grote aantal dankt de stad aan de historische binnenstad en de woonwijken die in de late 19e en vroege 20e eeuw zijn gebouwd. De binnenstad, singels, de Hollanderwijk en het Nieuwe Kanaalgebied hebben allen een beschermd stadsgezicht. Het gaat om kerken, molens, pakhuizen, woonhuizen, parken en standbeelden. Deze monumenten zijn bijzonder, omdat de ontwikkelingsgeschiedenis van soms eeuwen terug is te zien.
Culturele hoofdstad 2018
Het hele jaar 2018 mag Leeuwarden zich culturele hoofdstad van Europa noemen. Een jaar lang worden er in de stad talloze evenementen georganiseerd. Een van de evenementen is het naar de stad halen van Reuzen van Royal de Luxe. Van 17 tot en met 19 augustus maakt dit Franse theatergezelschap een wanding door de stad met 15 meter hoge reuzen. In oktober 2018 worden de Friese Dansdagen georganiseerd en in Keramiekmuseum Pricessehof is de tentoonstelling Made in Holland, 400 jaar wereldmerk, te zien. Naast deze worden het hele jaar door nog vele andere activiteiten georganiseerd.
Tijd voor MAX en Hallo Nederland op toer strijkt neer in Leeuwarden van 10 tot en met 14 september 2018. Tijd voor MAX is te zien om 17.10 uur op NPO 1. Hallo Nederland is te zien om 18.25 uur op NPO 2.