coldcasekalender

Succesvolle coldcasekalender opnieuw verschenen

Nooit opgeloste, oude misdrijven krijgen in 2019 wederom aandacht in de coldcasekalender. Vanaf 2017 verspreidt de politie jaarlijks deze kalender in alle gevangenissen van Nederland, in de hoop dat er relevante informatie binnenkomt. Deze methode lijkt te werken, want het aantal bruikbare tips over cold cases is flink toegenomen sinds de eerste editie. 

52 cold cases

In de kalender van 2019 is er aandacht voor 52 nog niet opgeloste misdrijven die soms al tientallen jaren geleden gepleegd zijn. Zo’n zaak wordt in de volksmond een cold case genoemd, vandaar ook de naam van de kalender. De oudste cold case dit deze keer aan bod komt is de vermissing van Alwin Sterk uit 1972.

Verspreiding van coldcasekalender

Zoals al gezegd wordt de kalender in 2019 verspreidt in alle Nederlands gevangenissen, maar dat zijn niet de enige plekken waar ze komen te liggen. Ook alle reclasseringskantoren in Nederland krijge exemplaren en er wordt ook overwogen om de kalender te verspreiden in een aantal tbs-klinieken. Dat deze plekken zijn uitgekozen, is niet zonder reden. Uit onderzoek en ervaring blijkt dat (ex)-gedetineerden relatief veel weten over de cold cases, waardoor de kans op goede tips groter wordt.

Kalender inzien

De kalender is overigens niet alleen inzichtelijk voor (ex)gedetineerden. Geïnteresseerden kunnen deze online bekijken en mogelijke informatie doorspelen naar de politie. Op de eerste bladzijde van de kalender staat hoe u dit het beste kunt doen.

Tips

De politie hoopt in 2019 wederom op veel tips over cold cases. In 2017 ontvangt zij 30 bruikbare tips door de kalender, waardoor 9 zaken opnieuw geopend kunnen worden. In 2018 worden er 13 zaken geopend door 40 goede tips.

(Bron: politie.nl, NOS, archief)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Dat is eventjes anders, als dat we zien bij de vele politieseries op TV. In de films doen rechercheurs hun uiterste best en wagen hun leven om de boeven te pakken. Na maximaal een uurtje kijken zit de boef achter de tralies. En dat zonder een tip uit het publiek. Gewoon principieel vakwerk. In het dagelijks leven, is dat wel even anders. Daar wordt bijna geen enkel misdrijf opgelost door speurwerk, daar wacht de politie op een tip uit het publiek en gaan dan meestal de boef ophalen. Meestal zeg ik, omdat niet altijd de politie in actie komt na een tip van het publiek. Soms moet Meneer P.R. de Vries (de Megamindie van de Nederlandse politie) in actie komen om de politie te dwingen, uit hun stoel te komen.