Audiodescriptie

Slechtziend? Met audiodescriptie hoort u wat anderen zien

Wanneer u naar een tv-programma, serie of film kijkt, draagt een combinatie van beeld en geluid bij aan uw kijkervaring. Maar wat als u slechtziend of blind bent? Natuurlijk hoort u dan nog wel wat er gezegd wordt, maar veel van de emoties zijn onhoorbaar. Spannende momenten zijn vaak alleen visueel met een muziekje in beeld gebracht, daar krijgt u dan weinig van mee. Audiodescriptie, afgekort AD, maakt tv-programma’s, series, films en een avondje in het theater toegankelijk. U hoort dan wat anderen zien. 

Wat is audiodescriptie

Audiodescriptie-logoAudiodescriptie bij tv-programma’s, series en films, is een techniek waarbij een stem tijdens de stiltes visuele elementen beschrijft. Door deze extra uitleg is het verhaal veel beter te volgen als u slecht ziet of blind bent. Wat beschreven wordt zijn bijvoorbeeld personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepalingen en ontwikkelingen in de verhaallijn of wedstrijd. U herkent een tv-programma, serie of film met AD aan het AD-soudlogo.

Ook bij live-evenementen als een theatervoorstelling of voetbalwedstrijd wordt audiodescriptie verzorgd. Dat gaat ook via een koptelefoon, maar dit wordt dan live verzorgd door een tolk die tijdens de voorstelling of wedstrijd aanwezig is.

Hoe werkt het?

U kunt audiodescriptie op verschillende manieren beluisteren. Bijvoorbeeld via de Earcatch-app. Deze is gratis te downloaden in de Apple Store of Google Play Store. In de app selecteert u het programma dat u wilt kijken. Download vervolgens de audiodescriptie, plug uw koptelefoon in uw telefoon en u kunt starten met kijken. De AD loopt gelijk met het programma of de serie die u kijkt. Handig als u samen met anderen kijkt, dan ‘ziet’ u allemaal hetzelfde.

Theatervoorstelling, musea en voetbalwedstrijden

Wie audiodescriptie bij een theatervoorstelling nodig heeft, kan terecht op komthetzien.nl Hier ziet u welke voorstellingen audiodescriptie hebben. Dit wordt verzorgd door een tolk die live vertelt wat er op het podium gebeurt. Bij sommige voorstellingen is er een inleiding van de tolk of mag u het podium op om het decor te voelen. Tijdens de voorstelling hoort u de tolk via een koptelefoon een beschrijving geven van wat u ziet. Ook verschillende betaald voetbalclubs zijn in de stadions met audiodescriptie te beleven. Een overzicht van de stadions die hier aan meewerken, vindt u hier. Veel musea bieden audio ondersteuning aan in de vorm van een audiotour. Welke musea dit aanbieden vindt u hier.

Probeer en ervaar het

Om audiodescriptie nog meer onder de aandacht te brengen, gaat vanaf maandag 20 december 2021 de campagne Ik kijk mee met AD!  van start. De campagne is een initiatief van het Bartiméus Fonds in samenwerking met onder andere de Oogvereniging, Komt het Zien!, Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid (Earcatch), Bartiméus, Dedicon, Koninklijke Visio, scribit.pro, Ieder(in) en Vereniging Onbeperkt Lezen.

De campagne wil laten zien wat AD kan betekenen voor mensen die slechtziend of blind zijn. “Uit onderzoek weten we dat een grote groep mensen met een visuele beperking nog niet bekend is met audiodescriptie. Of niet weet hoe ze AD kunnen gebruiken. Probeer het en ervaar wat het je biedt”, aldus Joeke van de Mei, directeur van het Bartiméus Fonds.

Geef een reactie