homoseksualiteit

Roze Tour langs verzorgingshuizen maakt homoseksualiteit onder ouderen bespreekbaar

7 tot 10 procent van de Nederlandse bevolking is homoseksueel, maar toch lijken zij in de meeste verzorgingstehuizen niet te bestaan. Vallen op iemand van hetzelfde geslacht ligt vaak gevoelig bij de oudere generatie. Daarom gaat de Groningse streektaalzanger Klaas Spekken op een ‘roze tournee’ langs Groningse verzorgingshuizen. Hiermee hoopt hij homoseksualiteit bespreekbaar te maken.

Niet altijd bespreekbaar

Onder veel ouderen leeft homoseksualiteit nauwelijks. Klaas Spekken, die zelf homoseksueel is, merkt door een oudere homoseksuele vriend van hem dat homo zijn niet altijd bespreekbaar is in verzorgingshuizen. “Toen hij overleed moest zijn kamer worden leeggehaald en op het dressoir stond een foto van een man. De verzorgende ging er direct vanuit dat die man zijn broer was. Maar het was zijn man, met wie hij 40 jaar samen was. De verzorgende had daar geen idee van.” Vanaf dat moment weet Spekken dat hij wat wil doen om homoseksualiteit onder ouderen bespreekbaar te maken.

Dit doet hij tijdens zijn Roze Tour. Spekken is inmiddels bij 1 verzorgingshuis langs geweest en er staan er nog 2 op de planning. Uiteraard hoopt hij dat er meer zullen volgen en hoopt hij zelfs dat zijn roze tour een landelijk vervolg krijgt.

Ouderen willen wel

Tijdens de Roze Tour zingt Klaas Spekken liedjes in Gronings dialect. “Muziek is een mooie verbinder, de ouderen kennen de muziek.” Daarnaast wordt er gepraat over homoseksualiteit. “Ouderen weten vaak niet hoe ze er mee om moeten gaan.” Spekken vertelt anekdotes uit zijn eigen leven en zijn ervaring is dat de ouderen daardoor ook durven te vertellen over hoe zij in aanraking komen met homoseksualiteit. Tijdens zijn eerste optreden van de Roze Tour vertelt iemand dat haar dochter lesbisch is, en vertelt een vrouw van 85 dat haar kleinzoon samenwoont met zijn vriend. En dat is precies de bedoeling. De tournee moet de oudere generatie laten zien dat homoseksualiteit niet meer, zoals vroeger, in de doofpot gestopt hoeft te worden.

Dat dit helaas nog wel vaak gebeurt, heeft Spekken inmiddels ook ervaren. In het eerste verzorgingshuis waar zijn Roze Tour langskomt, is maar 1 van de 240 bewoners openlijk homoseksueel. “Dat kan niet kloppen, want 7 tot 10 procent van de mensen hoort bij de LHBT+(Lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, red.)-gemeenschap.”

Gevoelig onderwerp

Homoseksualiteit ligt gevoelig bij deze generatie. In hun jonge jaren bestond het zogenaamd niet en  werd er vaak niet over gesproken. “Hoe naar is het als je dan ook in de laatste jaren van je leven niet kunt vertellen over je grote liefde, omdat je bang bent voor wat anderen daar van vinden? Dat maakt homoseksuele ouderen ook eenzaam”, vertelt Spekken.

 (Bron: Klaas Spekken, EenVandaag, Volkskrant, ANP)

Geef een reactie