WhapsApp-fraude

Politie waarschuwt: wees bedacht op WhapsApp-fraude met verificatiecode

De politie waarschuwt voor fraude via WhatsApp waarbij internetcriminelen zich voordoen als een vriend of familielid, die vragen geld naar hen over te maken. Soms wordt daarvoor zelfs het account van de bekende overgenomen. De politie raad aan altijd persoonlijk contact op te nemen met degene die om geld vraagt. Zo weet u of degene u echt benaderd heeft.

Tientallen slachtoffers

In september 2018 waarschuwt Radar al voor de fraude, maar inmiddels heeft de politie ook daadwerkelijk tientallen meldingen gekregen over (pogingen tot) WhatsApp-fraude. De politie brengt het daarom nog eens extra onder de aandacht en geeft tips. De fraudeurs vragen bedragen van vaak wel meer dan 1000 euro en benadrukken dat zij het geld snel nodig hebben om een rekening te betalen. Het bedrag moet daarbij naar een Nederlands rekeningnummer worden overgemaakt. Er is op deze manier al voor duizenden euro’s geld gestolen van slachtoffers.

2 werkwijzen

Er zijn 2 verschillende manieren waarop de criminelen te werk gaan. In het ene geval doen zij zich voor als een bekende, maar vanaf een onbekend 06-nummer. De naam en de foto kloppen wel en als naar het andere nummer wordt gevraagd, beweren zij dat zij net zijn overgestapt naar een ander abonnement. Bij de andere vorm gaan de criminelen nog een stap verder en nemen zij het gehele account over van uw bekende.

Verificatiecode nodig om account over te nemen

Een account kan niet zomaar worden overgenomen. Daarvoor moet de fraudeur een aantal stappen ondernemen:

• De oplichter migreert het WhatsApp-account van zijn slachtoffer naar zijn eigen telefoon.

• Ter verificatie wordt er dan een 6-cijferige code opgestuurd.

• Het slachtoffer krijgt een appje van een kennis, waarin staat dat er per ongeluk een WhatsApp- verificatiecode is verzonden.

• Soms zijn het ook onbekenden die eerst een praatje aanknopen om vertrouwen te wekken.

• De ‘kennis’ vraagt met een smoesje om de 6-cijferige code door te sturen.
• Met deze code kan er een kopie van de account worden gemaakt of er kan een nieuw telefoonnummer aan worden gekoppeld.

• De internetcriminelen nemen zo WhatsApp van het slachtoffer over.

• Zij doen vervolgens alsof ze het slachtoffer zijn en sturen berichtjes naar de contacten van het slachtoffer met de strekking om geld over te maken, omdat het slachtoffer in de problemen zit.

Tips om WhatsApp-fraude te voorkomen

• Geef nooit een code via WhatsApp door aan iemand anders. Klik ook niet op linkjes.
• Verifieer altijd aan wie u geld overmaakt. Krijgt u een WhatsAppberichtje om een vriend of familielid te helpen? Spreek dit contact dan altijd eerst persoonlijk.
• Maak pas geld over als u zeker weet dat degene wie erom vraagt degene is die hij of zij zegt.

Wat te doen als uw WhatsApp-account is overgenomen?

Doe in elk geval aangifte bij de politie. Aangezien u dan bewijs nodig heeft, is het raadzaam de digitale sporen (waaronder de WhatsApp-berichten van de fraudeur) veilig te stellen. Overleg of u de WhatsApp-app mag verwijderen en opnieuw installeren. Cybercrime-expert Elmer Lastdrager raad aan dat te doen. Daarbij krijgt u namelijk een nieuwe verificatiecode om de toepassing aan uw nummer te koppelen. De consequentie is wel dat uw eerdere WhatsApp-gesprekken dan meestal worden verwijderd en die heeft de politie nodig.

U kunt uw WhatsApp-account eventueel ook extra beveiligen door een tweestaps-verificatie in te stellen. Hoe u dat precies doet, leest u in onze Digitip hierover.

(Bron: NOS, RTL Nieuws, politie.nl, archief)

Geef een reactie