Cathelijne Blok en Paul Rem maken samen de podcast Maffe Meesterwerken.

Paul Rem en Cathelijne Blok over hun nieuwe podcast Maffe Meesterwerken

Als vervolg op de podcast Maffe Monarchen, maken kunsthistorici Paul Rem en Cathelijne Blok een nieuwe podcast: Maffe Meesterwerken. Wie zijn de personen op de kunstwerken en wat is hun verhaal? Daarover gaan Paul en Cathelijne in gesprek.

Van Monarchen naar Meesterwerken

Na het succes van de Maffe Monarchen, waarin ‘vreemde gekroonde hoofden’ besproken worden, gaan Paul en Cathelijne door op Meesterwerken. “We zijn allebei kunsthistoricus”, vertelt Paul. “Waarom gaan we niet door? Wat hoort bij ons? Er is zoveel over kunst te vertellen. Wat je ziet, hoort en ervaart.”

De Meesterwerken ‘zien’ in een podcast

In een podcastvorm is het zien van een kunstwerk nogal een uitdaging. Maar daar hebben Paul en Cathelijne iets op gevonden. Zo is het bewuste kunstwerk uit de aflevering te zien in uw podcastapp. Maar de kunstwerken worden ook goed beschreven. Per aflevering staat 1 meesterwerk centraal.

De ene keer neemt Paul iets voor Cathelijne mee en de andere keer andersom. “Het kunstwerk dat ik heb gekozen, ken ik goed”, legt Paul uit. “Terwijl Cathelijne op dat moment eigenlijk de luisteraar is. Ze ziet het voor het eerst en omschrijft wat ze ziet.” Cathelijne vult aan: “Iedereen kijkt ook anders, iedereen ziet iets anders.”

Paul: “We geven ook geen oordeel over het kunstwerk van: zo moet je het zien. Iedereen mag er iets in zien. We willen vooral dat je een leuk half uurtje hebt. Maar ook dat je mag meekrijgen dat je niet hoogdravend hoeft te zijn over kunst.” Cathelijne vult aan: “We hopen vooral ook dat als je het luistert, dat je geënthousiasmeerd wordt.” “We zijn eigenlijk ideale kunstvertellers”, zegt Paul. “We hebben er vooral zelf ook plezier in en plezier van en hopen dat dat overslaat.”

Cathelijne Blok met een ingepakt kunstwerk in haar hand en Paul Rem ernaast.

Het draait om de persoon op het Meesterwerk

De Meesterwerken die besproken worden hebben één ding gemeen: er staat een persoon op. Maar verder is het een breed begrip. “We gaan echt alle eeuwen en tijden door”, vertelt Cathelijne. “Van digitale kunst, tot schilderijen met koningen en koninginnen. Foto’s of zelfportretten van schilders. Dat maakt het denk ik zo leuk, er is voor iedereen een aanknopingspunt.”

Hoe maf moet het Meesterwerk zijn?

En moeten de Meesterwerken ook écht maf zijn? “Nee, dat hoeft niet per se”, legt Paul uit. “Maar het zijn wel opmerkelijke verhalen, iets wat je totaal niet verwacht. Het is een klein beetje een ontkrachting van kunst die heel gevoelig en belangrijk is, maar dan op een maffe en luchtige manier. Het is geen college. Kunst mag met een grote K, maar wel met een lage drempel.”

Per aflevering wordt er dus 1 Meesterwerk besproken. Maar Paul en Cathelijne bespreken ook kort alles wat er in de kunstwereld en bij musea omgaat. Ze sluiten af met een vraag van een luisteraar. “Dat kunnen vragen zijn zoals welk museum is een must go?”, vertelt Cathelijne. Paul vult aan: “Of wat doe ik met m’n lastige kleinkinderen, die niet meewillen?”

Heeft u zelf zo’n vraag? Mail dan naar podcast@omroepmax.nl.

Wanneer is iets een Meestwerk?

Wat maakt nou iets een Meesterwerk? Dat blijkt een vraag te zijn die lastig te beantwoorden is. “Wat maakt iets kunst? Dat is best moeilijk”, reageert Paul. “Dat wat in een museum hangt? Dat vind ik onzin. Ik heb 2 kleindochters en die maken ook kunst!” Cathelijne trekt het wat breder. Volgens haar zijn er verschillende redenen waarom iets een kunstwerk of meesterwerk is. “Je mag zelf oordelen wat je een meesterwerk vindt. Kunst is er om verhalen te vertellen, iets uit te lichten of in weg te dromen. Je moet geënthousiasmeerd worden en daaromheen een mening vormen.”

Wat zijn de favoriete Meesterwerken van Paul en Cathelijne?

Paul en Cathelijne zijn allebei fan van het werk van Lucian Freud. Dat is de kleinzoon van psychiater Freud. “Hij is echt een schilder pur sang”, legt Paul uit. Cathelijne is de laatste tijd ook wel erg te spreken over het werk van Leonora Carrington. “Dat is heel surrealistisch werk. Het is gemaakt in een tijd waarin het zwaar en donker was. Dat zie je  nu veel meer gebeuren.” Paul: “Bedoel je ook omdat we nu leven in een zware tijd?” Cathelijne: “Ik denk dat je dit goed in context kan zetten. Het reflecteert op persoonlijke verhalen.”

Hoe zijn Paul en Cathelijne samengekomen?

Paul (uit 1962) en Cathelijne (uit 1989) zijn een bijzondere combinatie samen. Ze brengen allebei hun eigen kennis en expertise mee en weten veel over verschillende stijlen en tijden. Hoe zijn ze zo samen bij een podcast gekomen? Tv-presentator Margriet van der Linden heeft hen eigenlijk samengebracht. Een aantal jaar geleden werden bijzondere juwelen van Marie-Antoinette geveild. In het tv-programma van Margriet worden Paul en Cathelijne naast elkaar gezet om meer over die juwelen te vertellen. “We keken elkaar aan en dachten: wij gaan wat samen doen”, vertelt Paul. Dat resulteerde in de Maffe Monarchen en nu de Maffe Meestwerken.

De  MAX-podcast Maffe Meesterwerken met Paul Rem en Cathelijne Blok is vanaf nu te beluisteren via de gratis NPO Luister-app of via deze pagina. Ga voor meer informatie en uitleg over podcasts naar maxvandaag.nl/podcast.

(Foto’s: Sam Morsink)

Geef een reactie