13de

Pas op, het is vrijdag de 13de!

Het is vrijdag de 13de, een ongeluksdag. Dit zorgt ervoor dat Nederlanders toch iets voorzichtiger zijn dan normaal, zegt creditcarduitgever ICS naar aanleiding van eigen onderzoek. Dat mensen extra voorzichtig zijn op deze datum, is overigens niet iets van de laatste jaren, zo blijkt als wij de geschiedenis van vrijdag de 13de induiken.

1 op de 5 is voorzichtiger

ICS ondervraagt meer dan 1000 Nederlanders of zij hun gedrag aanpassen op vrijdag de 13de. 1 op de 5 zegt dit daadwerkelijk te doen en is extra voorzichtig. Zo gaan zij liever niet op reis, plannen geen belangrijke afspraken en lopen al helemaal niet onder een ladder door op deze dag. Dit laatste is een van de dingen waarvan gezegd wordt dat het leidt tot ongeluk op een 13de dag die op een vrijdag valt. 2017 is trouwens een extra ongelukkig jaar voor veel bijgelovige Nederlanders, want in januari valt de 13de ook al op een vrijdag.

13 ontbreekt

Vrijdag de 13de staat al heel lange tijd te boek als een dag die ongeluk brengt. Het is niet volledig duidelijk wat precies de oorsprong is, maar een populaire theorie is dat het iets te maken heeft met de ondergang van de Tempeliers, een militaire orde waarvan de leden massaal door de Franse koning Filips IV worden vermoord op vrijdag 13 oktober 1307. Sindsdien schijnt 13 een ongeluksnummer te zijn. Zo hebben hotels vaak geen 13de verdiepingen, vliegtuigen geen 13de rij met stoelen, ontbreekt er bij voetbalclubs een speler met rugnummer 13 en is er in een ziekenhuis geen operatiekamer 13 te vinden.

Ongelukken op vrijdag de 13de

Hoewel er nooit wetenschappelijk is bewezen dat wij op vrijdag de 13de echt meer risico lopen om een ongeluk te krijgen, is het toch opvallend dat er op deze dag een aantal nare dingen zijn gebeurd waar wij anno 2017 nog steeds over praten. Zo zou vrijdag de 13de de dag zijn geweest waarop Jezus is gekruisigd en eet Eva (van Eva en Adam) op deze datum de verboden vrucht. Ook stort er op vrijdag 13 oktober 1972 een vliegtuig met een rugbyteam uit Uruguay neer boven het Andesgebergte. Er zijn overlevenden, maar zij moeten ze hun overleden medepassagiers opeten, want verder is er geen eten. Dit moeten zij doen totdat zij na 2 maanden eindelijk worden gered.

(Bron: Metro, historiek.nl, ANP, ISC)

Geef een reactie