‘Ouderen voelen zich onveiliger op het internet’
Publicatiedatum: 5 september 2017
Ouderen voelen zich de afgelopen 4 jaar steeds onveiliger op het internet. Dit blijkt uit landelijk onderzoek van vereniging SeniorWeb onder bijna 1600 ouderen. Maar liefst 20 procent voelt zich nu onveilig, terwijl dit in 2013 maar 5 procent is.
Online veiligheid ingewikkeld
Ouderen hebben vooral het onveilige gevoel doordat zij geen grip hebben op hun persoonsgegevens. Een voorbeeld van de moeilijkheden die zij ondervinden is het onthouden van wachtwoorden. Daarnaast kunnen zij spamberichten, dit zijn ongewenste e-mails, moeilijk herkennen en weten zij niet hoe zij de privacy-instellingen goed moeten instellen. Bijna de helft voelt zich online kwetsbaarder voor fraude en criminaliteit dan offline. Op gebied van internetcriminaliteit is men met name bang voor het onbruikbaar worden van de computer, misbruik van de eigen identiteit en het kwijtraken van geld.
Het onderzoek
Deze uitkomsten zijn gebaseerd op online onderzoek van SeniorWeb, een landelijke vereniging die zich inzet om ouderen online wegwijs te maken. Leden en websitebezoekers van SeniorWeb hebben vragenlijsten ingevuld over het gevoel van veiligheid op het internet. “Middels dit soort onderzoeken proberen wij in kaart te brengen welke groepen in de samenleving moeite hebben met welke onderwerpen, zodat duidelijk wordt hoe zij kunnen worden bijgestaan bij problemen,” aldus David de Levita, directeur van de organisatie.
Vrouwen voelen zich onveiliger
Volgens de Levita worden in deze digitaliserende wereld online dreigingen een steeds groter probleem. “Zeker voor oudere mensen, die wellicht minder gewend zijn om zich online te begeven, kan het lastig zijn om zich hier tegen te weren,” aldus de Levita. Opvallend is dat vrouwelijke 50-plussers zich onveiliger voelen op het internet dan mannen. Zij geven bovendien vaker aan dat zij niet precies weten wat zij moeten doen om veilig te kunnen internetten en dat zij het goed inrichten van privacy-instellingen moeilijk vinden.
Vraagt u zich af hoe u het veilig gebruik maakt van het internet? Zie dan hier ons artikel hierover.
Wilt u meer weten over de veiligheidsrisico’s en de gevolgen van internetoplichting? In dit artikel zetten wij voor u de veiligheidsrisico’s op een rijtje. U vindt hier een artikel over de gevolgen van internetoplichting.
(Bron: ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
De samenleving is er veel ingewikkelder door geworden en het zakenleven ook veel harder. Het is niet gezellig meer. Het heeft een keerzijde, die zich al begint af te tekenen. Ik heb veel langer werk met mijn toch kleine boekhouden dan vroeger. Iedere keer moet je ook de computer aanzetten. Vroeger pak je een map en je had het voor je. Met pen. papier en een kleine rekenmachine was ik uiteindelijk veel sneller klaar dan nu. Men zegt dat het makkelijker is allemaal (smoesjes), maar de dagelijkse werkelijkheid is anders.
Wat de veiligheid betreft, pas op met het plaatsen van fotootjes op forums, want voordat je het weet kan het gekaapt worden. Ja, dat is min of meer identiteitsfraude, maar wie er achter zit? Joost mag het weten. Maar het was vast niet Joost. Ook op forums zijn soms zijn trollen te vinden, die je het leven behoorlijk zuur kunt maken. En dan ook met zijn allen tegen één persoon is dat vind ik echt gemeen.