Op een nacht en Blommetjes
Publicatiedatum: 8 april 2016
In de boekenclub van MAX Vandaag bespreken we samen met boekenredacteur Janneke Siebelink maandelijks verschillende boeken die de moeite waard zijn om te lezen. Voor de maand mei bespreken we de boeken Op een nacht en Blommetjes.
Op een nacht – Anne Eekhout
Op een nacht is een boek dat u dichtslaat met een zucht. Anne Eekhout zou, als ik het mag zeggen, iedere prijs moeten krijgen die er maar is met deze tweede roman. Een verhaal over een vader die er alles aan zal doen om zijn dochter tegen mogelijk onheil te beschermen. Maar misschien vormt hij zelf wel de grootste bedreiging. Of zit het alleen in zijn hoofd? Laat u niet op het verkeerde spoor zetten door de eerste pagina’s, waardoor u zou kunnen denken dat u in een soort fantasy achtige Maze Runner wereld terecht bent gekomen. Want dat is niet zo. Op een nacht is veel meer dan dat. Krachtige personages, vertraagde zinnen die tegelijkertijd over elkaar heen buitelen, scherpe waarnemingen van menselijke tekorten. Na lezing dacht ik: ‘eigenlijk is het een wonder dat we nog zo geestelijk gezond zijn allemaal. It’s a thin line tussen waanzin en waarheid. Misschien is er wel helemaal geen lijn. Misschien loopt alles in elkaar over en is er alleen de eigen werkelijk. Anne Eekhout debuteerde twee jaar geleden met Dogma dat lovend werd ontvangen en zelfs op de longlist van de Ako Literatuurprijs terecht kwam. Uitzonderlijk talent. De nieuwe Anne Enquist!
Blommetjes – JonArno Lawson
Een ontroerend prentenboek voor iedere leeftijd over de schoonheid die zich in details ophoudt. Een ode aan de kindergeest. Het meisje met de rode jas kunt u nu iedere naam geven, haar vader ook. U volgt ze door de straten, waar de dochter de kleuren van het leven ziet, terwijl haar vader met ene naar binnengeleverde blik de wereld buitensluit en zich meer richt op zijn mobiele telefoon, denkende dat hij de wereld daarmee in zijn handen heeft. Maar het tegengestelde is waar. En naarmate ze verder wandelen en vader zijn telefoon in zijn jaszak heeft opgeborgen, mensen de hand schudt, komen er meer kleuren, alsof hij meer gaat leven. Uiteindelijk komen ze thuis bij moeder, haar kleine broertje en zusje en de kleuren exploderen. Want daar is waar het leven om draait. Een woordloos boek dat u woordeloos zal achterlaten. Het boek sierde de top tien Beste prentenboeken van 2015 en reeds in tien landen uitgebracht, waaronder Mexico, Korea, China, Japan, Portugal en UK.
Vooruit lezen
In mei lezen we het boek Haar goede Hand van Marion Bloem (ISBN: 9789029505185). Schrijf een recensie over dit boek en maak kans op een mooi boekenpakket!
Janneke Siebelink: “Het boek Haar goede hand wordt het langverwachte vervolg op Geen gewoon Indisch meisje genoemd, maar het boek is ook heel goed te lezen als u de voorgeschiedenis niet kent. Deze semi-autobiografische roman is een rauw, eerlijk en soms ook pijnlijk relaas over een moeder en haar strijd met het leven dat getekend wordt door haar kampverleden en haar slechte, rechterarm die onvolgroeid blijft door de kinderpolio die ze in haar vroege jeugd heeft gehad. Hoe dit zijn weerslag heeft op de generaties die volgen, schrijft Marion onverbloemd op. Ze heeft geen portret geschreven van haar moeder, maar een weergave van haar eigen realiteit.”