Vincent van Gogh

Van onschatbare waarde: uithangbord van Vincent van Gogh

Tijdens zijn leven kijkt bijna niemand om naar de schilderijen en tekeningen die Vincent van Gogh maakt. Tegenwoordig is dat wel anders en wordt zijn werk voor astronomische bedragen verkocht. Zal deze vlieger ook op gaan voor het uithangbord van Van Gogh’s hand uit Van onschatbare waarde?

Van Brabant naar Frankrijk

Vincent van Gogh groeit op in Brabant en begint hier ook zijn carrière als kunstschilder. In Brabant maakt hij onder meer het bekende doek De aardappeleters, maar zijn allerberoemdste werk maakt hij tijdens zijn periode in Frankrijk. Van Gogh woont en werkt hier vanaf 1885 tot aan 1890, het jaar waarin hij overlijdt.

Periode in Frankrijk

In zijn Franse tijd gaat het niet altijd even goed met Vincent en brengt hij veel tijd door in café’s. Een van zijn favorieten is Le Tambourin in Parijs. Hij komt hier niet alleen graag om te drinken, maar ook omdat hij een affaire heeft met de eigenaresse Agostina Segatori. Hij heeft haar zelfs geschilderd in haar café.
la tambourin

Uithangbord

Naast een portret van Segatori zelf, wordt ook beweerd dat hij een uithangbord heeft beschilderd voor aan de gevel van haar café. Dit uithangbord komt in handen van handelaar Raymond, die het vindt op een Franse antiekmarkt. Hij heeft in eerste instantie niet door dat het bord een mogelijke Van Gogh is, maar komt hier bij thuiskomst achter. Volgens hem lijkt het signatuur heel erg op die van Vincent van Gogh. Hij gaat op onderzoek uit en neemt contact op met het van Gogh Museum in Amsterdam, maar die tonen geen interesse. Nu is het de beurt aan de experts van Van onschatbare waarde: zullen zij de echtheid van het bord kunnen vaststellen? U ziet het op 24 mei 2018 om 21.30 uur op NPO 1 in Van onschatbare waarde.

Benieuwd naar de experts? Bert DegenaarIlse DaatselaarEbert Roest en Arnold Wegh stellen zich graag aan u voor!

Geef een reactie

Reacties (4)

    oosterwijck says:

    Tijdens zijn leven kijkt bijna niemand om naar de schilderijen en tekeningen die Vincent van Gogh maakt. … Deze openingszin is nu net de reden, dat minstens de helft van zijn werken zijn weggegooid. Geen hond wilde een schilderij van deze gek in huis hebben. Ik kan me herinneren, dat in de vijftigerjaren, schilderijen van, Van Gogh bij het grofvuil stonden, nadat de zolder werd opgeruimd, van die weinigen, die niet eerder de moeite hadden genomen om die rommel weg te gooien. De meeste werken van, Van Gogh, werden in de eerste levensjaren al weggegooid. En nu bestaan er meer schilderijen van die prutser, als dat er ooit gemaakt zijn (kunnen zijn). Mijn inziens, zijn minstens 50% vervalsingen. Nadat een bepaalde bevolkingsgroep, winst zag in de handel, in plaatjes van die prutser, werd de zoektocht naar Van Gogh in gang gezet. En warempel, werd het ene schilderij na het andere teruggevonden, met een totaal van meer plaatjes als hij ooit gemaakt heeft (gemaakt kan hebben) naast de duizenden brieven die hij geschreven heeft en het bijklussen voor een snee brood op de plank, zoals de dominee uithangen. En nu dus weer een reclamebord. Dit laatste werk, een reclamebord, voorbeeld kan dus wél waar zijn, omdat hij her en der wat werf smeerde, op tal van objecten, om iets te verdienen.

      Gerard Netten says:

      Ik begrijp heel goed de wensdroom van handelaar Raymond: een Van Gogh in handen hebben. In dit geval een uithangbord dat Vincent van Gogh geschilderd zou hebben voor het café van de Italiaanse Agostina Segatori. Zij bezit in de periode dat Vincent bij zijn broer Theo in Parijs woonde een kunstenaarscafé op de Boulevard de Clichy nummer 62. En ja, Vincent bezocht dit café met enige regelmaat, hij organiseerde er zelfs een kleine expositie met schilderijen van hemzelf en enkele schildersvrienden. Helaas….het cafe heette NIET Le Tambourin zoals op het bedoelde uithangbord staat geschreven. Maar de naam van het café was “Au Tambourin”……
      Jammer, het was zo mooi geweest!

    oosterwijck says:

    Of was het : café “Du Tambourin”

    max vriend says:

    of is het gewoon wel Le Tamburin