MAX Masterclass over muziek, stress en taal
Publicatiedatum: 9 mei 2018
Heeft u altijd al meer willen weten over de werking van onze hersenen? Dan is dit een kans! Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder geeft bij MAX 3 masterclasses over ons meest tot de verbeelding sprekende orgaan: het brein! In elke uitzending van MAX Masterclass bespreekt de hoogleraar een ander onderwerp.
Muziek
Muziek is niet voor niets het onderwerp van de eerste masterclass. Professor Scherder publiceert al eerder over de unieke samenwerking tussen muziek en de hersenen. In dit college bespreekt hij wat er allemaal gebeurt in het brein als we luisteren naar muziek. Waarom houden we van droevige muziek? Op wat voor manier kan muziek een helende werking hebben? Ook legt de professor uit waarom dat ene liedje soms eindeloos in het hoofd blijft hangen.
Stress
Een actueel onderwerp over het effect van stress op onze hersenen. Veel mensen gaan gebukt onder stress, door werk of privé. Maar wat is stress eigenlijk? Hoe kan het dat sommige mensen goed tegen stress kunnen en anderen niet? Waarom is stress ook noodzakelijk voor het brein? En wat is een burn-out? Erik Scherder geeft in deze masterclass tips om stress de baas te blijven.
Taal
Professor Scherder laat zien welke delen in de hersenen een belangrijke rol spelen bij taalbegrip en taalproductie. Ook laat hij zien welk effect schade aan de hersenen op deze taalgebieden heeft. Wat gebeurt er in de hersenen van iemand met afasie? Welke gebieden zijn betrokken bij gebarentaal? Hoe ziet het brein eruit van iemand die vijf talen spreekt? En bestaat er eigenlijk zoiets als een talenknobbel?
De aflevering van MAX Masterclass over muziek is te zien op woensdag 9 mei 2018 om 20.30 uur op NPO 1. MAX Masterclass over stress is te zien op woensdag 16 mei 2018 om 20.30 uur en de MAX Masterclass over taal is te zien op woensdag 23 mei 2018 om 20.30 uur op NPO 1.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik kijk naar de Masterclass over muziek. Ik wil opmerken dat ritme gerelateerd is aan geweld. De oorlogstrommels van primitieve stammen. Het opzwepen van het hartritme voordat de strijd begint. Je ziet dit terug in bijv. gangstermuziek. Geen melodie, geem emotie tonen. Alleen ritme. Het maakt blij omdat het gerelateerd is aan veiligheid.
Ik keek naar de aflevering van MAX Masterclass over taal. Er werd gesproken over hoe complex taal is en wat er allemaal mis kan gaan na een hersenbeschadiging. Wat ik heel erg miste en ook zie als een gemiste kans is dat er totaal niet werd gesproken over TOS, een taalontwikkelingsstoornis. Dit komt voor bij veel kinderen ; gemiddeld zit er in bijna elke klas wel een kind met TOS. Ik begeleid kinderen met TOS in het voortgezet onderwijs en het is belangrijk voor deze kinderen dat het meer bekend wordt. Wat zou het mooi geweest zijn als naast afasie ook TOS was belicht. In Nederland zijn vier organisaties (met elk hun eigen gebied ) die werken met deze kinderen; Kentalis waar ik werk is daar een van.
Alinda van Hartingsveldt
Ambulant begeleider
Koninklijke Kentalis Groep.