Nederland loopt voorop, 79 procent is digitaal vaardig: maar waar kan de overige 21 procent terecht?
Publicatiedatum: 14 november 2023
Nederlanders zijn bovengemiddeld digitaal vaardig, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Europese Unie (EU). In 2023 beheerst circa 79 procent van Nederlanders boven de 12 jaar op zijn minst de digitale basisvaardigheden. Daarmee prijken we bovenaan de ranglijst van de 27 EU-landen. Maar daar staat tegenover dat miljoenen Nederlanders deze vaardigheden niet hebben. Wat kunnen zij doen om alsnog bij te blijven?
Wat zijn digitale vaardigheden?
Om uw weg in de digitale wereld te vinden, zijn 5 factoren van belang. Dat zijn online communicatie (e-mailen, sociale media), informatie en digitale geletterdheid (nieuws en informatie opzoeken, nepnieuws herkennen), computers en online diensten (online aankopen doen, apps installeren), privacybescherming (bijvoorbeeld via sociale media) en softwaregebruik (gebruik maken van programma’s als Microsoft Word en Excel). Vrijwel alle Nederlanders (94,7 procent) kunnen uit de voeten met online communicatie, terwijl meer dan de helft (62,4 procent) het softwaregebruik beheerst.
Hoe bijzonder is de 79 procent van Nederland?
In 2023 beschikt 28,9 procent van de Nederlanders (12 jaar en ouder) over digitale basisvaardigheden en 49,8 procent over extra vaardigheden. Dat maakt samen ongeveer 79 procent en hierdoor zijn we het meest digitaal vaardige volk van alle EU-lidstaten, boven Finland, Ierland, Denemarken en Zweden. Volgens het digitale kompas van de EU moet minstens 80 procent van alle volwassen inwoners digitaal vaardig zijn in 2030. Maar Nederland heeft 7 jaar van tevoren dat percentage al bijna aangetikt.
Digitale vaardigheden zijn dan ook steeds belangrijker geworden in Nederland. Denk alleen al aan het online regelen van uw bankzaken. Of aan overheidsdiensten waarvoor u een DigiD nodig heeft. En als u al wel digitaal actief bent, kunt u in aanraking komen met nepnieuws of online oplichters. Dan kan het natuurlijk vervelend zijn als u dit niet als zodanig herkent. Sowieso hebben laaggeletterden, waarvan er ongeveer zijn in Nederland, vaak ook moeite met digitale vaardigheden.
Hoe kunt u aan uw digitale vaardigheden werken?
Wat kunt u doen als het u moeite kost om deze ontwikkelingen te blijven volgen? Ten 1e plaatst MAX Vandaag elke maand Digitips van SeniorWeb. Hierin wordt stap voor stap uitgelegd hoe u bijvoorbeeld omgaat met WhatsApp, sociale media, Microsoft Excel, e-mail en internetoplichters. Daarnaast is er het Informatiepunt Digitale Overheid, te vinden in bibliotheken in heel Nederland.
Heeft u recht op huurtoeslag, maar lukt het niet met uw aanvraag? Ook als u geen lid van de bibliotheek bent, kunt u bij zo’n Informatiepunt terecht voor vragen over digitale overheidsdiensten. Rijksoverheid noemt in dit overzicht nog meer initiatieven, zoals iPad- en tabletcafés, om uw digitale vaardigheden te vergroten. Tot slot kunt u uiteraard altijd uw partner, een familielid, vriend of andere naaste om hulp vragen. En besef dat u veel zaken nog wel op de analoge manier kunt doen. Contant geld en pinautomaten blijven bestaan, banken houden hun loketten open en u kunt uw boodschappen in de supermarkt bij de caissière afrekenen.
(Bron: Archief, CBS, Digital-skills-jobs.europa.eu, Eurostat, SeniorWeb, Rijksoverheid. Foto: Shutterstock)