Mysterie van de glimlach van Mona Lisa ontrafeld?
Publicatiedatum: 13 maart 2017
Al ruim 5 eeuwen wordt er gespeculeerd over de glimlach van Mono Lisa. Is er nu dan echt antwoord op de vraag waarom zij glimlachend op het schilderij van Leonardo da Vinci staat?
Verlamming?
Om geen enkele glimlach is zoveel te doen als die van Mona Lisa. Velen hebben gespeculeerd over de reden dat deze vrouw van de Florentijnse zijdehandelaar Francesco del Giocondo tussen 1503 en 1506 glimlachend op het doek vastgelegd is. Zo zou zij enkele tanden hebben gemist en dus haar mond wat vreemd dicht hebben gehouden, ze zou iets van de schilder geweten hebben, het was een vreemde ‘slangvormige’ mond, ze was niet goed bij zinnen of ze leed aan een verlamming.
Mona Lisa had gewoon een goede bui
Psychologen van de gerenommeerde universiteit van Freiburg hebben na gedegen onderzoek een nieuwe duit in het zakje gedaan: Mona Lisa had gewoon een goeie bui toen Da Vinci (1452-1519) haar op een paneel van populierenhout vereeuwigde. De psychologen Jürgen Kornmeier en Ludger Tebartz van Elst hebben volgens Die Welt een baanbrekende studie gedaan om het raadsel op te lossen. Zij kunnen niet anders concluderen: Mona Lisa heeft gewoon een louter positieve uitdrukking. Die tevreden glimlach vrolijkt 5 eeuwen later nog steeds dagelijks de bezoekers van museum het Louvre in Parijs op.
(Bron: ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Toevallig een idee van wat voor studie ze hebben gedaan om dit raadsel op te lossen? 🙂
Beste Djahmal, bedankt voor uw reactie. De precieze opbouw van het onderzoek is ons niet bekend, maar wat wij hebben gelezen is dat aan een testpanel verschillende versies van het portret zijn voorgelegd, met verschillende soorten emoties. Het origineel bleek daarbij duidelijk te lezen als ‘vrolijk’ door dat testpanel. We zullen waarschijnlijk nooit weten of ze dat ook echt was of dat het toch één van de andere redenen is die in de loop van de eeuwen al naar voren gebracht zijn…
Mijn in ziens had ze een stijve lip, vanwege een muggenbeet.