Muziek die niet meer uit uw hoofd wil, zo komt dat
Publicatiedatum: 12 september 2021
Sommige muziek hoeft u maar 1 keer te horen, om dit vervolgens de hele dag in uw hoofd te hebben. Muzikale oorwurm wordt dat genoemd. Hoe komt dat en… hoe komt u er desgewenst weer vanaf?
Korte termijn- en lange termijn-oorwurm
Muziek die niet meer uit het hoofd wil kan op de korte termijn voorkomen, maar ook op de lange termijn. In het geval van de korte termijn treedt het vrijwel meteen op nadat u het nummer gehoord heeft. De melodie of bijvoorbeeld het refrein blijft dan maar in uw gedachten opduiken. Vaak zingen of neuriën we het dan ook nog ongemerkt mee. Bij lange termijn oorwurmen kunt u een bepaald liedje soms na tientallen jaren weer horen, waarna u het meteen weer meezingt.
Simpel, pakkend en herkenbaar
Nummers blijven vooral in het hoofd hangen als ze simpel, pakkend en herkenbaar zijn. Ook hebben ze vaak een wat sneller tempo. Vooral Top 40-nummers, oftewel popmuziek voldoen aan deze voorwaarden. Zeker als er in de nummers gebruik wordt gemaakt van veel herhaling. Dat maakt muziek goed zingbaar of fluitbaar en zo blijft het beter hangen. Een bijzonder element op het gebied van ritme werkt ook verslavend. Zoals het nummer Gangnam Style van PSY. Ook instrumentale muziek kan sterk blijven hangen. Onderzoek heeft volgens wetenschappelijke nieuwssite Scientias aangetoond dat instrumentale muziek zelfs tot wel 2 keer meer oorwurmen veroorzaakt. Wij denken dan meteen aan een aantal attracties in de Efteling, zoals deze:
Maar dit nummer blijft vaak ook tot vervelens toe hangen:
Volgens onderzoek van NOS op 3 behoren deze 9 nummers tot de meest in het hoofd plakkende muziek:
- Lady Gaga – Bad Romance
- Kylie Minogue – Can’t Get You Out Of My Head
- Journey – Don’t Stop Believin’
- Gotye – Somebody That I Used To Know
- Maroon 5 – Moves Like Jagger
- Katy Perry – California Gurls
- Queen – Bohemian Rhapsody
- Lady Gaga – Alejandro
- Lady Gaga – Pokerface
Luisteren op eigen risico:
Kerstmuziek
Kerstmuziek wordt niet alleen heel veel gedraaid rondom de feestdagen, het zijn vaak ook nog eens nummers met kenmerken die erg goed blijven hangen. Zoals White Christmas, Let it Snow, Last Christmas en All I Want for Christmas. Ook al gaan deze nummers al vele jaren mee, het blijven echte meezingers én plakkers.
Invloed op slaap
Des te meer u naar muziek luistert, des te meer kans u loopt om een muzikale oorwurm tegen te komen. Gebeurt dit ’s avonds, dan is er een grote kans dat het nummer u ook tijdens uw nachtrust lastig valt. Zelfs als er geen muziek meer wordt afgespeeld blijven de hersenen de gehoorde muziek verwerken. Dit zorgt ervoor dat het moeilijker is om in slaap te vallen, dat er minder diep geslapen wordt en dat men vaker gedurende de nacht wakker wordt. Wie gevoelig is voor muziek die in het hoofd blijft zitten, kan daarom wellicht ’s avonds beter geen (populaire) muziek luisteren voor het slapen gaan.
Van een muzikale oorwurm afkomen
In 1e instantie kan een geliefd liedje leuk zijn om in het hoofd te hebben, maar vaak wordt het op den duur als irritant ervaren. Dan kunt u eerst proberen of afleiding helpt. Concentreer u compleet op waarmee u bezig bent of zet andere muziek op. Pas dan wel op voor een nieuwe oorwurm. Helpt dat niet luister dan juist weer naar het betreffende nummer en luister het vooral helemaal af. Vaak helpt dat om er vervolgens niet meer in te blijven hangen.
(Bron: Scientias, Quest, NOS op 3)