paasvuren

Mooie traditie of niet meer van deze tijd? Onderzoek naar fijnstof door paasvuren

Het ontsteken van paasvuren tijdens de Pasen is een geliefde traditie, maar buiten liefhebbers zijn er ook steeds meer tegenstanders. De smog, rook en stank die ermee gepaard gaan geven veel overlast en volgens Stichting Houtrookvrij zorgen de vuren in het oosten van het land zelfs voor een slechtere luchtkwaliteit dan het vuurwerk dat tijdens de jaarwisseling in heel Nederland wordt afgestoken. De stichting roept op tot verder onderzoek.

Espelo

Paasvuren zijn populair in Gelderland en Overijssel, maar ook in Brabant, de noordelijke provincies en over de grens in Duitsland gaan veel brandstapels in vlammen op. Het bekendste paasvuur is in Espelo (Overijssel), dat traditioneel de strijd om de grootste houtstapel aangaat met andere buurtschappen. Dit jaar is het de 54ste editie geweest en de houtstapel voor het paasvuur van Dijkerhoek (Overijssel) is het hoogst gebleken. De stapel is op 20,41 meter uitgekomen, 2 meter meer dan die van Espelo, en een inhoud van 6052 kuub.

paasvuren

De ontsteking van het paasvuur in het Overijsselse Dijkerhoek.

Tonnen aan fijnstof

In Nederland worden de paasvuren altijd op de zondagavond ontstoken, in Duitsland worden ze zaterdags al aangestoken. Volgens Stichting Houtrookvrij zijn daar de afgelopen dagen tonnen aan fijnstof bij vrijgekomen. Vanuit het hele land zijn klachten binnen gekomen over stank en een slechte luchtkwaliteit. De stankoverlast is tot in Rotterdam te merken geweest. De Stichting pleit daarom bij het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) voor een officieel onderzoek naar de uitstoot van fijnstof tijdens het ontsteken van de vuren. Voor 2017 heeft het berekend dat de toen in totaal ongeveer 443 paasvuren 450 ton fijnstof geproduceerd hebben, 50 procent meer dan fijnstof door vuurwerk (298 ton) tijdens de jaarwisseling.

Waarschuwing RIVM

Volgens het RIVM is de luchtkwaliteit de afgelopen dagen onvoldoende en lokaal zelfs slecht geweest. Vooral mensen met aandoeningen aan de luchtwegen kunnen dan in de problemen komen, maar het RIVM heeft iedereen gewaarschuwd om het inademen van de rooklucht zoveel mogelijk te beperken. Een verhoogde concentratie fijnstof in de lucht kan, samen met andere luchtverontreiniging, leiden tot een verminderde longfunctie, verergering van astma en COPD en een toename van luchtwegklachten als piepen, hoesten en kortademigheid.

De Nederlandse paasvuren hebben een vermelding in het Guinness Book of Records en staan op de lijst Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed, maar het is de vraag hoe lang de traditie nog in de huidige vorm kan voortbestaan.

Wat vindt u, moet de traditie behouden blijven of zijn er aanpassingen nodig, om de overlast terug te dringen? 

(Bron: ANP, de Stentor, Stichting Houtrookvrij, RIVM)

Geef een reactie

Reacties (4)

    oosterwijck says:

    Paasvuren, Kerstvuren, Nieuwjaarvuren, de Kerstboomverbranding, en tenslotte de pyromanen in de Peel bij Deurne. Laten we alles afschaffen. Er is al genoeg fijn stof in het milieu. Het is al erg genoeg dat bosbranden onvermijdelijk zijn, dus moeten mensen zo verstandig zijn om niet zelf te gaan stoken. Nu is het wél een feit, dat die vuurmaniakken nu niet de intelligentste mensen zijn, dus moeten de meer verstandige deelnemers aan de maatschappij, deze randdebielen tegen zichzelf in bescherming nemen en vuurtje stoken verbieden. Daarnaast moeten we de pyromanen, die auto’s in brand steken (een paar duizend per jaar, door het gehele land) TBS aanbieden, totdat duidelijk is dat hun geestesziekte genezen is. Ook die autobranden zorgen voor veel fijn stof en erger nog, zéér gevaarlijke chemische stoffen, in de lucht die van ons allemaal is.

      NicoFW says:

      De wijze waarop u reageert en uw taalgebruik doen mij vermoeden dat u zich meer thuis zou voelen bij hoe u een hele groep mensen noemt, dan deze groep mensen zelf. Wat een beschamend en onbeschaafde wijze van uitdrukken en generaliseren laat u zien. En dan durft u mensen serieus voor allerlei lelijks uit te maken ? Look in the mirror buddy !

    Amaranthus says:

    Als het aan mij ligt mag alles met vuur per direct af geschat worden. Vuurwerk, paasvuren, oudjaar en kerst vuren, vuurkorven en zogenaamd gezellige houtkachels in de zomer etc. Het hele jaar probeert te overheid van alles om je maar bewust te krijgen van het milieu en als het om dit onderwerp gaat hebben zelfs ministers, zoals de reacties in het nieuws te zien waren, ineens oogkleppen op. Plastic tasjes mogen niet meer want het is slecht voor het milieu en alle beetjes helpen. Dus ook paasvuren etc. per direct verbieden. Als ze dan een standpunt willen houden moeten ze ook doorzetten. Maar nu neemt men in Den Haag weer de oude vertrouwde laffe houding aan.

    oosterwijck says:

    Vroeger hadden we de Heksenverbranding in Nederland. Ook een mooie traditie, die we in eren moeten houden, of toch maar niet?