Meldpunt

Meldpunt: ouderen onderschatten risico’s alcohol

Nederlanders van boven de 55 jaar denken te lichtvaardig over alcohol. Ze bagatelliseren hun drankgebruik en onderschatten de gezondheidsrisico’s, dat meldt het Trimbos-instituut. Meldpunt spreekt ouderen over hun drankgebruik. Verder: mag een kankerpatiënt na een chemokuur een foto gebruiken voor een paspoort? En: door een gat in de waterleiding, achter de watermeter, lekt 10 miljoen liter drinkwater weg. Wie betaalt dan de rekening? 

14 glazen per week

Gemiddeld nuttigt 1 op de 8 Nederlanders regelmatig een biertje, een glas wijn of een borrel. En door de vergrijzing neemt het aantal mannen en vrouwen dat drinkt toe. Het Trimbos-instituut heeft verder becijferd dat gemiddeld 10 procent van de 55-plussers overmatig consumeert: meer dan 14 tot 21 glazen per week. Met soms ernstige gevolgen. Zo melden eerstehulpposten dat ze steeds meer mensen over de vloer krijgen die zich (zwaar) bezeerd hebben, waarbij alcohol een rol speelt.

Dokter Ted: “het hoort erbij in onze maatschappij”

Huisarts Ted van Essen vertelt in Meldpunt dat alcohol er in onze maatschappij bij hoort en zeker een sociale functie heeft. Tegelijkertijd weet hij dat veel ouderen zich vaak niet genoeg bewust zijn van de gevaren. Hij pleit voor betere voorlichting en overheidsmaatregelen, zoals hogere accijns.

Paspoort verlengen na chemokuur

De 50-jarige Sandra uit Velden heeft borstkanker gehad en wil na haar chemo met haar dochter naar Marrakesh om een zware periode achter zich te laten. Haar paspoort moet verlengd worden, maar bij het gemeentehuis in Venlo accepteren ze haar pasfoto niet. Daarop staat Sandra nog met een bos krullen, terwijl zij nu door de chemo helemaal kaal is. “U krijgt zo geen paspoort, u lijkt niet op de foto”, zegt de loketbeambte onomwonden. Sandra voelt zich gekwetst en is woedend, moet ze dan voor 10 jaar met een kaal hoofd in haar paspoort staan? De Borstkankervereniging Nederland heeft tientallen berichten binnengekregen van vrouwen in dezelfde situatie. Wat zijn de regels en is er een oplossing? MAX Ombudsman Jeanine Janssen duikt in deze gevoelige zaak.

Verder in Meldpunt: lekkage van 10 miljoen liter drinkwater

Door een gat in de waterleiding lekt 10 miljoen liter drinkwater weg bij Jurriaan. Het punt is alleen dat het lek achter de watermeter zit, die in een luik in zijn voortuin ligt. Formeel is dit deel van de waterleiding de verantwoordelijkheid van de bewoner. Drinkwaterbedrijf PWN stuurt meneer een rekening van ruim 13.000 euro. Is dat wel terecht? In de studio reageren het drinkwaterbedrijf en MAX Ombudsman Jeanine Janssen.

Meldpunt, vrijdag 31 mei om 19.10 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Gezondheidsrisico’s van een paar glazen wijn of bier per dag wordt zwaar overdreven. Ook zuivere Wodka levert nauwelijks bezwaar op. Het grootste gevaar zit in het drinken van drank met chemicalien, zoals vermengd in nep Scotsch en nep Cognag evenals likeuren. Deze dranken bevatten gevaarlijke chemische geur, kleur en smaakstoffen, die kanker veroorzaken. De consument wordt massaal bedrogen, als ze een fles cognac kopen. Die rotzooi wordt in fabrieken gemaakt en valselijk verkocht als een wijndistillaat. Eenzelfde uitleg geldt voor die troep die zogenaamd uit schotland komt. Ook die troep wordt massaal gemaakt in fabrieken. Datzelfde probleem bestaat ook bij het roken va sigaretten. Niet de tabak is het meest gevaarlijke, maar de chemicalien, die in de sigaretten gemengd worden, veroorzaken kanker. Datzelfde gevaar schuilt ook in parfum en smeerseltjes vol gevaarlijke chemicalien, die vrouwen op grote schaal zichzelf toedienen. Als dokter Ted wil waarschuwen voor het gevaar op kanker, kom dan met het echte verhaal. Niet met een oplossing om de prijzen te verhogen door meer accijns te heffen.