Martine van Os: ‘Ik wil groots en meeslepend leven’
Publicatiedatum: 15 augustus 2022
Dinsdag 16 augustus 2022 start het lang verwachte nieuwe seizoen van We zijn er Bijna! In 6 afleveringen volgt Martine van Os 24 gepensioneerde echtparen die in een georganiseerde groepsreis met caravan of camper dwars door de Spaanse binnenlanden trekken. Alle reden voor Eric van Onna van MAX Magazine om Martine thuis op te zoeken voor een openhartig gesprek over het programma, haar motivatie en haar ambities.
Martine van Os woont in een lommerrijke buurt met leuke huizen en grote tuinen. Omdat het hek van haar tuin openstaat neem ik de vrijheid naar binnen te lopen. Ik zie niemand en roep daarom: “Goedemiddag.” “Hoi”, hoor ik terug en ik zie Martine bezig in het groentegedeelte van haar tuin. “ Wil je koffie?”, vraagt ze. Terwijl Martine koffie zet vraag ik of zij het succes van We zijn er Bijna! kan verklaren.
Ivo Niehe had het zelfs over ‘het onbegrijpelijk populaire programma We zijn er Bijna!’
“Behalve Ivo Niehe zijn er meer mensen die het succes onbegrijpelijk vinden. Dat kan zelfs een beetje badinerend overkomen. Zo van: je gaat met een stel mensen mee op vakantie, filmt links en rechts wat en dat zend je uit. Maar zo simpel is het natuurlijk niet. Er wordt ongelooflijk hard gewerkt om van 200 uur filmmateriaal 6 uur te maken. En daar moet dan ook nog een verhaallijn in te ontdekken zijn. Het is antropologie, mensenkunde, het is constant aanstaan, luisteren, kijken en zien. 5 weken lang zitten we als team van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat in een rijdende trein. Na die 5 weken moet ik thuis dan ook minstens 2 weken bijkomen. Maar ik kan het alleen maar op die manier. Tegelijkertijd is het ook heerlijk om in die flow te zitten. En natuurlijk denk ik ook weleens: ik zou wel heel eventjes naar huis willen. Op die momenten pak ik een krukje en dan ga ik in mijn eentje onder een boom zitten.”
Wat sleept je er doorheen?
“Ik vind mensen altijd leuk en boeiend en ik ben ontzettend nieuwsgierig. En wat mij er ook doorheen sleept, is dat het programma enorm gewaardeerd wordt. Anders had ik dit geen 12 jaar volgehouden.”
Het succes is volgens mij ook dat mensen zich snel bij jou op hun gemak voelen.
“Mensen vertrouwen mij, ze weten dat hun ververhaal bij mij in goede handen is. Ik zeg van tevoren ook altijd: ‘Je kan alles tegen mij zeggen en als je de volgende ochtend wakker wordt in je caravan en je denkt: ik word heel ongelukkig door wat ik gisteren gezegd hebt, dan halen we het eruit. En dat doen we dan ook. En soms bescherm ik mensen ook tegen zichzelf door te zeggen: ‘zZu je dat nou wel vertellen?’.”
Is de rode draad in jouw werkzame leven interesse hebben voor mensen?
“Klopt. Dat had ik al toen ik acteerde. Toen al vond ik het leuk om in de huid van een ander te kruipen. Presenteren is ook een soort rol. Ik ben absoluut mezelf, maar ik denk dat ik van bepaalde acteervaardigheden zoals timing profijt heb. Ik ben altijd op zoek naar verhalen en energie. Dat had ik al toen ik nog jeugdtheater maakte. In die tijd vond ik het leuk om sprookjes te maken. Daar kreeg ik nog weleens kritiek op. In de zin van: ‘Moet je kinderen wel altijd sprookjes voorhouden?’. Ik vind het belangrijk om in sprookjes te geloven. Ook voor volwassenen zijn sprookjes erg belangrijk. Dat houdt de moed erin.”
Zijn sprookjes voor jou een manier om even weg te dromen?
“Ja. Ik kan mij mee laten slepen in een sprookjeswereld. Als kind kon ik makkelijker wegdromen. Naarmate ik ouder word is wegdromen moeilijker. Ik doe dat nu door films te kijken.”
De tijd waarin we nu leven maakt het niet makkelijk om nog in sprookjes te geloven.
“Het idee dat de hele wereld voor ons open ligt, is door corona inderdaad wel een beetje de kop ingedrukt.” Met dat besef lijkt het mij heerlijk om af en toe in een droomwereld te kunnen stappen. “Oh jazeker. Dat maakte de wereld ook een stuk minder plat. De dagelijkse werkelijkheid kan heel erg banaal zijn.”
Wat bedoel je met banaal?
“Eigenlijk is het leven altijd banaal. En met banaal bedoel ik dan dat het leven an sich niet heel erg spannend is. Het is in wezen opstaan, eten en weer naar bed. In mijn volwassen leven heb ik het sprookje altijd gezocht in feesten geven, aan een grote tafel met mensen zitten van wie ik hou, gezelligheid en de boel versieren. In de serie die we nu gemaakt hebben was een man die iedere gelegenheid aangreep om iets te vieren. Toen dacht ik: ja, dat wil ik ook. Ik wil groots en meeslepend leven.”
Groots en meeslepend is niet direct wat ik associeer met Martine van Os.
“En toch is het zo. Het leven moet een beetje spannend blijven. Anders zak ik in. Laatst heb ik meegedaan aan ‘Make up your mind’, de drag queen tv-show van Carlo Boszhard. Ik had Carlo ooit verteld dat mijn zoon Julian zich soms bij feesten en partijen ook hult in drag queen outfi ts. Toen belde Carlo en zei: ‘Ik ga een nieuwe serie maken, zou je het leuk vinden om als drag queen te komen met het verhaal van je zoon?’ Mijn zoon heeft de modeacademie gedaan en is een waanzinnig goede tekenaar. Toen heb ik tegen Carlo gezegd: ‘Is het niet leuk als mijn zoon ook mijn outfit ontwerpt?’ En dat is gebeurd. Een ridicule wereld met een pruik van drie kilo op mijn kop. Het was een waanzinnige metamorfose en ik vond het geweldig om dat samen met Julian gedaan te hebben. Ik dompel mij graag onder in de wereld van dans en zingen. Dat is ook een totaal andere wereld en daarmee ook een soort sprookje. Dat maakt mijn leven een stuk rijker.”
Had je dat theatrale als klein meisje al?
“Mijn moeder liet mij ooit een fotootje zien van mij in de box met een hoofddoekje om. Dat had ik zelf om mijn hoofd gebonden. Dat is acteren, versieren, lol. Als wij vroeger op zondag gingen wandelen in het bos dan zat ik in een totaal andere wereld.”
“Mijn lijfspreuk komt uit een nummer van Peggy Lee: If that’s all there is my friends, then let’s keep dancing.”
Jij hebt jouw moeder in de laatste fase van haar leven verzorgd. Jij hebt altijd een sterke band gehad met je moeder. De band met je vader was totaal anders. Bij hem was je altijd op je hoede omdat hij onberekend was. Wat heeft dat gedrag van je vader met je gedaan?
“Het gedrag van mijn vader heeft mij klein gehouden. Zo van: ‘je moet niet denken dat je iets voorstelt’. Daar heb ik nog steeds last van. Dat is bijna een dagelijks gevecht. Gewoon durven zeggen wat ik vind en dan ook nog het idee hebben dat dat er iets toe doet, dat is er bijna uitgeslagen. Mijn moeder probeerde daarin tegenwicht te bieden.” Heb je nog iets van je vader geleerd? “Ik heb van hem geleerd met beide benen op de grond te blijven.”
Uitvliegen als jong meisje zat er voor jou niet in?
“Nee. Ik heb weleens het gevoel gehad dat er bij mij op mijn 3e of 4e jaar een deksel op de pan is gegaan. Alles in mij borrelde, bruiste en kookte maar er werd een kaasstolp over mij heen geplaatst.”
Verschrikkelijk…
“Ach, je bent nu eenmaal allemaal een product van je opvoeding en je hebt daar mee te dealen. Belangrijkste is dat ik altijd wel het gevoel heb gehad dat mijn ouders van mij gehouden hebben. Als er niet van je gehouden wordt, is het helemaal moeilijk. Mijn lijfspreuk komt uit een nummer van Peggy Lee: If that’s all there is my friends, then let’s keep dancing.”
Zit dat meisje van 4 nog altijd in jou?
“Absoluut. Ik heb nog altijd het idee dat overal waar ik kom ik de jongste ben. Altijd de Benjamin, de kleuter.”
Het blijft bijzonder dat jij, ondanks een vader die altijd zei: ‘Hou je nou maar gedeisd’, jij je toch ontwikkeld hebt tot wie je nu bent. Dat heeft dat kleine meisje van onder die kaasstolp toch maar voor elkaar gekregen.
“Dat is het tegenwicht van mijn moeder en de rest is aangeboren.”
Wat is dat gedeelte dat aangeboren is?
“Alles willen doen, willen ontdekken, willen dansen, willen toneelspelen, willen acteren, willen presenteren.”
Ik heb ter voorbereiding van dit interview ook nog even met Jan Slagter gesproken. Hij prijst jouw minutieuze voorbereiding, je betrokkenheid en het feit dat je onverwacht uit de hoek kan komen. Hij zei over jou ook nog: ‘Velen zijn geroepen, maar weinigen uitverkoren.’ Hij is trouwens ook goed op de hoogte van jouw wens om ooit nog eens te acteren. “Ik heb letterlijk tegen Jan gezegd: ‘Als ik later groot ben, dan komt er een tijd dat ik minder ga presenteren, dan wil ik graag weer drama maken.’ Ja, ooit nog een stap zetten in het acteren lijkt mij heerlijk.”
Het nieuwe seizoen van We zijn er Bijna! door Spanje is te zien vanaf dinsdag 16 augustus 2022 om 21.20 uur op NPO 1. Kijk voor de route en reisverhalen van We zijn er Bijna! op de overzichtspagina.
(Bron: MAX Magazine)