Langs de oevers van de Yangtze
Publicatiedatum: 26 februari 2016
In de VPRO-serie Langs de oevers van de Yangtze reist fotograaf Ruben Terlou samen met regisseur Maaik Krijgsman langs de overs van de rivier Yangtze, de langste rivier in China. De reis gaat van start in Shanghai en eindigt in Tibet. Met de meest uiteenlopende vervoersmiddelen trekken Ruben en Maaik langs de Yangtze. Tijdens deze indrukwekkende reis worden de contrasten in China goed zichtbaar.
6300 kilometer
De Yangtze begint officieel in het Tibetaans Hoogland en eindigt in Shanghai, in de zee. De rivier is ruim 6300 kilometer lang en dankt haar naam aan de lagere stroomgebieden van de rivier. De Yangtze wordt traditioneel gezien als de scheiding tussen Noord- en Zuid-China en is onderdeel van het beschermd gebied van de drie parallelle rivieren in Yunnan wat is opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst.
Het gezicht van China
Veel weten we vaak niet over China. Laat staan dat we een idee hebben hoe Chinezen leven, wonen en werken. Toch maakt het land ongemerkt een belangrijk onderdeel uit van ons leven door alle producten dier er worden geproduceerd. China is een van de grootste wereldmachten, maar heeft voor ons nog nauwelijks een gezicht. Ruben Terlou probeert op zijn reis antwoord te krijgen op de vele vragen die het land oproept. Want wat is betekent het succes van 40 jaar staatskapitalisme voor de gewone Chinees die langs de overs van de Yangtze woont en werkt?
In 6 afleveringen geven Ruben Terlou en Maaik Krijgsman een gezicht aan China. De reis is te volgen via een interactieve kaart. Langs de overs van de Yangtze is te zien op zondag 28 februari 2016 om 20.15 uur op NPO 2.
Ruben Terlou is vrijdag 26 februari 2016 te gast bij Tijd voor MAX Radio.
(Foto’s VPRO/Joost van Herwijnen)