freddie mercury anp

Laatste dagen Queen-zanger Freddie Mercury gereconstrueerd in podcast

Op 24 november 2021 is het precies 30 jaar geleden dat Freddie Mercury overleed. De laatste dagen van de zanger van de legendarische groep Queen zijn gereconstrueerd in de NPO Radio 5/AVROTROS-podcast De laatste dagen van….

Het leven van Freddie Mercury

In De laatste dagen van… worden de laatste levensdagen van beroemde popiconen in kaart gebracht. De makers doen dat in seizoen 1 al met voormalig Beatle John Lennon en in seizoen 2 draait het om Freddie Mercury. Aan de hand van de bekende verhalen en de kennis van experts wordt niet alleen gereconstrueerd hoe zijn laatste dagen eruit zagen, maar is er uiteraard ook ruimte voor verhalen over zijn flamboyante persoonlijkheid, zijn wilde leven en over zijn rol in de band Queen. De eerste afleveringen uit deze 6-delige serie staan nu online.

Van Zanzibar naar Londen

Freddie Mercury komt in 1946 ter wereld in Zanzibar, een autonoom onderdeel van het Afrikaanse land Tanzania. Na uitstapjes naar India, vertrekt het gezin in 1964 naar het Verenigd Koninkrijk. In dat jaar vindt er in Zanzibar een revolutie plats, waardoor het niet veilig is om er nog langer te blijven. Zij vestigen zich in een Londense voorstad. Het is al snel duidelijk dat Freddie (Farrokh Bulsara is zijn geboortenaam) veel creatief talent heeft en eind jaren 60 studeert hij dan ook af als grafisch ontwerper.

Smile tot Queen

Daarnaast is Freddie ook enorm muzikaal. Hij kan ontzettend goed zingen en heeft een groot stembereik. De wereld maakt hier voor het eerst kennis mee als hij toetreedt tot de band Smile, waar latere Queen-leden Brain May en Roger Taylor dan al deel van uitmaken. Hun leadzanger is opgestapt en Mercury neemt zijn plaats in. Niet veel later wordt de band omgedoopt tot Queen.

Weg naar succes

De eerste jaren is het behoorlijk behelpen. Hoewel Smile al enigszins wat succes had, klotst het geld niet bepaald tegen de plinten en heeft Queen ook nog geen platencontract. Soms is er niet eens geld voor nieuwe gitaarsnaren of drumstokken, wat toch essentiële goederen zijn voor eenieder die in een band speelt.

queen
Lees ook: Queen, één van de grootste rockbands aller tijden treedt voor het eerst op

Na Bohemian Rhapsody

Hun eerste plaat, een titelloze uit 1973, brengt daar niet direct verandering in. Het wordt niet zo goed verkocht en veel internationale bekendheid levert het de band ook niet echt op. Pas in 1975 komt het echt goed op gang met de band rondom Mercury. Op hun 4e studioalbum Night At The Opera staat het nummer Bohemian Rhapsody, wat hun eerste grote hit wordt. Het lied wordt in eerste instantie nog van tafel geveegd door de platenmaatschappij. Veel te lang en te ingewikkeld, vindt men. De band houdt echter voet bij stuk en de rest is inmiddels geschiedenis.

Hierna gaat het snel met Queen. Er wordt enorm hard gewerkt door de bandleden, ze worden uitgenodigd op alle belangrijke feesten en de potentiële nieuwe vrienden bivakkeren nog net niet voor de deur. Dat is niet alleen leuk, maar soms ook lastig. Mercury is van nature best verlegen, maar op het podium en op feesten is hij het middelpunt; misschien wel tegen wil en dank. En dan is er ook nog de niet aflatende stroom vragen over zijn geaardheid. Vragen waar hij zelf overigens nooit echt op in is gegaan.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Jaren 80

Begin jaren 80 breekt een lastige tijd aan voor Mercury en de rest van de band. Mercury wil meer de elektronische kant op, terwijl vooral Taylor en May bij het vertrouwde Queen-geluid willen blijven. Dit muzikale meningsverschil zorgt niet alleen voor spanningen op professioneel vlak, maar ook in het persoonlijke leven. Wie de Queen-film Bohemian Rhapsody heeft gezien, weet dat Mercury’s assistent Paul Prenter de sfeer naar verluidt nogal verziekte. Uiteraard is het verhaal in de film niet helemaal vertelt, maar Prenter heeft wel echt een slechte invloed op de zanger. Uiteindelijk ziet Mercury dit zelf ook in, waarna Prenter in de media allerlei uitlatingen doet over Mercury’s privéleven. Zo vertelt hij dat de zanger inderdaad homoseksueel is en dat 2 van zijn voormalig bedpartners zijn gestorven aan aids.

Laatste jaren

Nadat Mercury Prenter aan de kant zet, vindt Queen weer de weg naar het succes. De band groeit zelfs uit tot een van de populairste acts van de jaren 80 na hun optreden op het legendarische liefdadigheidsconcert Live Aid in 1985.
Helaas is het hervonden succes niet voor de eeuwigheid. Mercury ontdekt in de 2e helft van de jaren 80 dat hij het hiv-virus bij zich draagt, de veroorzaker van aids. Aan de gevolgen dan deze laatste ziekte overlijdt hij op 24 november 1991, pas 45 jaar oud. Met zijn dood komt er ook een einde aan Queen, al treden May en Taylor de laatste jaren weer op onder deze naam.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Hoewel aids in de tijd dat het bij Mercury wordt geconstateerd vrijwel gelijk staat aan een doodvonnis, is de zanger niet van plan om het erbij te laten zitten. Zo vertelt hij het slechts aan een select aantal mensen en weten zelfs de leden van Queen en een tijd lang niet dat hij zo ziek is. Zijn fans komen het pas 1 dag voor zijn overlijden te weten, als hij het via een krantenbericht bekend maakt. Queen maakt in de late jaren 80 nog veel nieuw werk, en zelfs in zijn sterfjaar komen zij nog met een nieuwe plaat: Innuendo. Op dit album staat ook het nummer The Show Must Go On. Dit is ongetwijfeld ook het levensmotto van Mercury zelf geweest.

(Bron: The Mirror, The Sun, NME, NPO Radio 5)

Geef een reactie