Waar komt het zand voor het WK Zandsculpturen vandaan?
Publicatiedatum: 4 juni 2018
Misschien heeft u er weleens iets over gezien op tv: het WK Zandsculpturen. Dit evenement rondom beelden van zand wordt van 4 tot en met 13 juni 2018 voor het eerst in Nederland organiseerd met Den Haag als thuishaven. Voor de beelden wordt echter niet het zand gebruikt dat op het strand van de naburige badplaats Scheveningen ligt.
Geen strandzand
Het WK Zandsculpturen is een internationaal evenement waar teams uit verschillenden laden aan meedoen. In 2018 zijn dit Rusland, Singapore, Mexico, de Verenigde Staten, Tsjechië, Japan en Groot-Brittannië. Nederland doet ook mee, maar maakt als organisator geen kans op de eindoverwinning. Om ervoor te zorgen dat de zandkunstenaars hun werk zo goed mogelijk kunnen doen, zijn de voorbereidingen al lang geleden begonnen. Dat wil onder meer zeggen dat er heel, heel veel zand is geïmporteerd. Want strandzand? Daar is niet mee te werken. Het is te los en plakt niet goed, waardoor een beeld nooit van de grond komt.
Geschikt beeldenzand
Het zand dat wel geschikt is, is afkomstig uit rivieren. De structuur daarvan is heel anders, omdat het vaak ook klei en leem bevat. Daardoor plakt het beter en bovendien zijn de korrels niet zo rond, maar hoekig. Ook dat is een voordeel. Het is overigens niet zo dat al het rivierzand automatisch geschikt is om mee te bouwen. Het moet eerst nog bewerkt worden. Zo wordt er water aan toegevoegd en wordt het samengeperst, waardoor de korrels in elkaar grijpen. Dit maakt het tot goed beeldenzand waarmee een metershoge sculptuur gemaakt kan worden dat maanden blijft bestaan.
Benieuwd naar de totstandkoming van zo’n beeld van speciaal beeldenzand? Dan kunt u van 4 tot en met 13 juni 2018 komen kijken bij het WK aan de Lange Voorhout in Den Haag. Op 13 juni 2018 wordt de winnaar bekendgemaakt.
(Bron: Vice, WSSA, ANP, Algemeen Dagblad)