Duur 04:30
Gepubliceerd op 18 augustus 2014

Klederdracht uit de tijd?

Veel streken in Nederland kennen hun eigen traditionele kleding. Ook wel klederdracht genoemd. Het hoort deels bij onze cultuur. Maar die dracht verdwijnt langzaam uit het straatbeeld.

Volendam

De meest bekende klederdracht die wij in ons land kennen is die uit Volendam. Het witte mutsje en de bloedkoralen kettingen afgemaakt met – hoe kan het ook anders – de houten klomp. Veel toeristen reizen af naar het palingdorp om daar Oer-Hollands op de foto te gaan. Deze internationale bekendheid heeft Volendam te danken aan schilders als Adri Bleijs en Paul Rink die er rond 1900 neerstreken.

Onderscheiden

In Wekker-Wakker! vertelt Gerard van Damme (Stichting Zeeuwse Klederdracht) dat mensen zich vroeger wilden onderscheiden van elkaar. Daarom waren er in elke streek en soms zelfs in ieder dorp verschillen in kledingstijl op te merken. De kleuren waren plaats afhankelijk. Zo droeg men bijvoorbeeld in Scheveningen pasteltinten: lichtblauw, zeegroen en zacht lila.

Zeldzaam

Er zijn steeds minder mensen die de traditie voortzetten. Mannen die in klederdracht lopen zijn er vrijwel helemaal niet meer en het aantal vrouwen in klederdracht neemt ook af. In de NTR-documentaire Levende Klederdracht wordt een aantal vrouwen gevolgd die langzaam afscheid nemen van dit eeuwenoude gebruik.

Draagt u weleens kleding om uzelf van anderen te onderscheiden?

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer