Kees Schaap over De doe-het-zelf Dictatuur: ‘Je krijgt een inkijk in werelden waarvan je niet het hele verhaal hebt gehoord’
Publicatiedatum: 8 juni 2023
Omroep MAX zendt de 4-delige serie De doe-het-zelf Dictatuur uit op NPO Start. Daarin gaan Fidan Ekiz en Kees Schaap op zoek naar de relatie tussen de cancelcultuur en de toegenomen polarisatie in Nederland. Kees reageert op het maken van de serie. Waarom is het volgens hem nodig deze serie te maken en valt de samenleving nog te redden van de cancelcultuur?
In de serie geven jullie aan dat Fidan en jij het niet altijd eens zijn. Waarom kozen jullie toch voor deze samenwerking?
“Ik dacht eigenlijk meteen: ik moet dit samen met Fidan doen. Omdat we elkaar en elkaars moed erg waarderen. We kennen elkaar al heel lang dus we weten wat we aan elkaar hebben. Als we ergens voor gaan, dan gaan we all-in. Tegelijkertijd staat Fidan veel meer aan de rechterkant van het politieke spectrum dan ik en hebben we niet altijd dezelfde mening. Ik denk dat het juist goed is dat we onze kijkers laten zien dat we ook ons eigen kleurrijke perspectief hebben en dat we niet objectief hier instaan en het een betoog is.”
Waarom maakten jullie deze serie?
“Mensen zijn groepsdieren en daardoor zijn ze heel gevoelig voor uitsluiting. Dat is al eeuwenoud. De komst van sociale media maakt nu echter het verschil. Daardoor kunnen we mensen die anders denken dan wij massaal kapotmaken en buiten de groep plaatsen. Wat we creëren is een samenleving waarin we elkaar steeds aan het wegzetten zijn. Met als gevolg dat mensen met een andere mening bijvoorbeeld niet meer aan kunnen schuiven aan een talkshowtafel. Met deze serie wilden we onderzoeken wat dat doet met mensen in een samenleving waar de polarisatie zo sterk wordt.”
Naar wat voor een samenleving gaan we op deze manier?
“Wanneer mensen doorgaan met oordelen en veroordelen dan wordt de angstcultuur groter. Je ziet het al bij politieke partijen en het verhaal van Gijs van Dijk van de PvdA, dat aan de orde komt in de serie. Zonder wederhoor werd hij aan de kant gezet. Heel veel mensen gaan mee in de heksenjachten die we aan het organiseren zijn. Gaandeweg dacht ik daardoor: het is toch wel heel belangrijk wat we nu maken.”
Is de serie meer informerend of overtuigend?
“De serie is een betoog en het is niet objectief. Daarin zijn we vanaf moment één duidelijk geweest. Maar het is ook informatief omdat je een inkijk krijgt in veel werelden waarvan je het hele verhaal niet hebt gehoord. Zoals bijvoorbeeld van Gijs van Dijk of Maurice de Hond. Daarnaast is het een aansporing voor mensen om na te denken. Ik hoop dat de serie mensen aanzet om weer met elkaar te gaan praten. Een weg te zoeken om elkaar niet te veroordelen.”
Kunnen we nog uit deze samenleving komen?
“Ik vind als er iemand beschuldigd wordt dat je dan je de betrouwbaarheid van zowel de aanklager, als de betrouwbaarheid van de aangeklaagde moet onderzoeken. Het is belangrijk dat we weten wat we mensen aandoen als we dat onderzoek niet volgen en het een mediatribunaal en heksenjacht wordt. Toch denk ik dat er nog wel hoop is voor Nederland. In Nederland is er meer vergeving mogelijk dan in andere landen. Uiteindelijk zullen ook Maurice de Hond en Gijs van Dijk wel weer aan de bak komen. Doordat we zo’n klein land zijn hebben we ook nog wel het gevoel dat we met elkaar door moeten. Dat is gelukkig ook Nederland.”
De documentaireserie De doe-het-zelf Dictatuur is vanaf nu te zien en te bingen op NPO Start en wordt uitgezonden op zondagavond 6, 13. 20 en 27 augustus om 19.20 uur op NPO 2. Presentatie en regie: Fidan Ekiz en Kees Schaap.
(Foto: MAX)