Kassie Kijken: knuffelcrimineel
MAX’ tv-recensent Ron Vergouwen is elke zondag te horen in de rubriek Kassie Kijken in het NPO Radio 1-programma De Perstribune. Afgelopen week trok de knuffelcrimineel de aandacht van Ron. Zo’n man waarvan een deel van de Nederlandse bevolking denkt: “Zijn beroep deugt dan wel niet, maar het is eigenlijk best een normaal persoon!” Dat is in elk geval de gedachte van de Hilversum programmamakers, vermoedt u als tv-kijker…
Okkie
Afgelopen week was het de beurt aan Octave Durham, alias “Okkie” om zijn imago via de tv-camera’s een beetje op te vijzelen. Hij is verantwoordelijk voor de diefstal van 2 schilderijen uit het Van Goghmuseum in 2002. Inmiddels zijn de werken weer veilig teruggekeerd in het museum en Okkie heeft zijn gevangenisstraf uitgezeten, maar hij zit nog wel aan een hoge schadeclaim vast die hij moet afbetalen. Dus besloot hij via de televisie de publieke opinie achter zich te krijgen om te kijken of hij daar vanaf kon komen. Hij liet zich uitgebreid portretteren in Brandpunt, maar was ter promotie van die uitzending ook te zien in het NOS Journaal en RTL Boulevard en was hij te gast in de talkshows De Wereld Draait Door én Pauw.
Daar wist hij op verschillende manieren antwoord te geven op dezelfde vraag die overal gesteld werd: heeft hij nu wel of geen spijt van zijn daad. Zowel Jeroen Pauw als Matthijs van Nieuwkerk waren blij met hun gast, want “rond kunstroof hangt toch altijd een beetje romantiek”, aldus Van Nieuwkerk. Bij De Wereld Draait Door was het vooral tafelheer Erben Wennemars die de gedachte van de gemiddelde kijker verwoordde: “Je zou je moeten schamen!”
Spraakmakende televisie was het in elk geval. Een knuffelcrimineel staat garant voor prima kijkcijfers en de volgende dag heeft het hele land het erover. Het tv-verleden heeft genoeg voorbeelden die dat hebben bewezen.
Brandkastkraker Aage M.
In 1976 was Nederland in de ban van brandkastkraker Aage M. Hij liet zich in alle kranten interviewen, maar ook in de talkshow Voor De Vuist Weg van Willem Duys. In de uitzending mocht hij vertellen over hoe hij zijn leven oppakte nadat hij zijn straf had uitgezeten en hoe hij tot zijn nieuwe passie was gekomen: schilderen. Zijn mooiste schilderen mocht hij uitvoerig bij Duys aan de man brengen. Nederland was door alle ophef enerzijds te klein, maar het romantische beeld van deze misdadiger was óók groter dan ooit.
Stanley Hillis
Iets minder open en bloot, maar zeker niet minder omstreden was het interview dat Sonja Barend in de jaren 80 had met Stanley Hillis (vermomd met zonnebril en pruik), de crimineel die een ander spannend element uit de criminaliteit vertegenwoordigde: de ontsnapping. Hij wist namelijk zowel uit de Bijlmerbajes als uit de Scheveningse gevangenis te ontkomen. Dat hij echt een zware jonge was leek Nederland toen even te zijn vergeten…
Criminele presentatoren
Nog vreemder is het als een crimineel tv-presentator wordt. Toch gebeurde het eind jaren 90 bij Veronica. Niet 1, maar 2 mannen met een strafblad kregen een eigen serie. Drugscrimineel Steve Brown mocht voor een vorstelijk salaris de serie Zware Jongens maken, waarin hij als een soort Peter R. de Vries grote boeven interviewde. Ook meestervervalser Ari Olivier, alias ‘Heer Olivier’, kreeg een serie waarin hij de wereld van de misdaad uiteen zette. Helaas voor hem kon hij de elfdelige serie nooit afmaken: al na 3 weken werd hij opgepakt voor valsmunterij in Duitsland… Niet verbazend, wel vermakelijk.
Ook kan iedereen zich nog Willem Holleeder herinneren, die 5 jaar geleden tot ieders verbazing in College Tour plaatsnam in een rijtje van ‘voorbeelden voor de jeugd’, zoals André Kuipers, Desmond Tutu en Sonja Barend. De aflevering is dan wel de meest omstreden uitzending ooit, maar ook de meest legendarische en één van de best bekeken.
Dat is de spagaat waar de programmamakers steeds vaker inzitten; het is misschien niet helemaal kies om een bepaalde gast een groot tv-podium te geven, maar het is altijd een garantie voor succes.