Kassie Kijken: datingshows
MAX’ tv-recensent Ron Vergouwen is elke zondag te horen in de rubriek Kassie Kijken in het NPO Radio 1-programma De Perstribune. Afgelopen week dook Ron in de wereld van de datingshows. ‘Het draait om de entertainment en als daar een verliefd koppel uit voorkomt is dat meegenomen.’
Boer Zoekt Vrouw
Zondag 23 april 2017 wordt weer de laatste aflevering van Boer Zoekt Vrouw (Internationaal) uitgezonden. Het was een beetje een vreemd seizoen; nog nooit namen zoveel brievenschrijfsters nog vóór het officiële keuzemoment zélf de benen. Om uiteenlopende redenen. Boer Riks uit Canada blijkt te gelovig, boer Olke woont toch wel érg ver weg (Texas) en boer Marc uit Zambia is misschien wel een ‘hunk’, hij is ook letterlijk een ‘botte’ boer.
Daarnaast zitten in deze serie vol internationale boeren ook wel weer de vaste ingrediënten die het programma zo geliefd maken bij een groot publiek. We zien ongemakkelijke boeren die stuntelen met hun gevoelens. Ook zijn er weer mooie landelijke plaatjes, al zijn dat dit keer Texaanse vlaktes en natuurgebieden in Zambia, in plaats van de Hollandse klei. Maar het is vooral de oprechte zoektocht naar liefde. Een schaars goed op tv, want in de wereld van de hedendaagse datingshows draait het vooral om de bekende ’15 minuten faam’. Dating-kandidaten vinden het vooral spannend om op tv te komen. Als daar dan een geliefde uit voortkomt, ach, dan is dat meegenomen.
Married af first Sight
Ook in de RTL-show Married at first Sight is die zoektocht nog (enigszins) oprecht. Het is wat mij betreft namelijk de enige logische verklaring waarom mensen aan dat programma mee doen. Het idee hierachter is namelijk dat wetenschappers aan de hand van je DNA een partner voor je zoeken. Daar moet je vervolgens wel onmiddellijk mee trouwen, al is het maar om er een beetje je best voor te doen dat de koppelpoging slaagt. Vooralsnog heeft de wetenschap minder effect dan het boerenverstand; terwijl de Boer Zoekt Vrouw-boeren in de meeste gevallen uiteindelijk toch ‘aan de vrouw’ geraken, eindigt Married at first Sight in ruim driekwart van de gevallen in een snelle scheiding.
30 jaar datingshows op tv
Anno 2017 kijken we precies 30 jaar lang naar datingshows op de buis. Terwijl Amerika al in 1965 genoot van The Dating Game, durfden we in Nederland pas in 1987 op zoek te gaan naar een geliefde via de tv in Op Goed Geluk (TROS), met presentatrice Carry Tefsen. Terugkijkend zijn in dit programma de overeenkomsten met de stuntelige boeren van nu best groot: ook hier is praten over je gevoelens nog vaak aanleiding voor hilariteit. In latere varianten van dit programma wordt het entertainmentgehalte veel groter.
Vrouwen kunnen uiteindelijk ook live op tv een fortuinlijke man ontmoeten én trouwen in Ja, Ik Wil een Miljonair (RTL4) en ze kunnen een man vinden die behalve knap ook handig is, in “Doe het zelf date” (NET5).
De vrouwen slaan op hun beurt weer op emancipatoire wijze terug, bijvoorbeeld in Take Me Out (RTL5), waarin een massale groep meiden één jongen mag ‘keuren’. Vermakelijk, maar met een serieuze zoektocht naar de liefde heeft het weinig meer te maken. Helemaal plat vermaak wordt het met de komst van Adam zkt. Eva (RTL5), waarin mannen en vrouwen compleet naakt met elkaar gaan daten op een tropisch eiland. Dit najaar komt er zelfs een versie met bekende Nederlanders (onder wie oud-zwemster Inge de Bruijn) die vermoedelijk met een grote zak geld over de streep moest worden getrokken.
Datingprogramma’s voorzien in sommige gevallen absoluut in een behoefte, maar het draait bij de makers toch echt bíjna altijd om het maken van entertainment. En als daar dan een verliefde koppel uit voortkomt? Ach, dan is dat meegenomen.