Naar cookieinstellingen
Valken

Jonge Valken: “De tournedos wint het van de schnitzel”

Vraagt u zich tijdens het kijken naar Jonge Valken ook weleens af of alle Valken elkaar kennen? En of de appelmoes met kers nog steeds overal op het menu staat? Wij vragen dit, en nog veel meer, aan Steven Zeeuw van der Laan, telg uit de Van der Valk-familie en hoofdpersoon uit Jonge Valken.

Om maar meteen met de meest prangende vraag te beginnen: staat er bij uw Van der Valk in het Belgische Arlon ook appelmoes met kers op de kaart?

“Nee, de appelmoes met de kers staat er bij ons op dit moment niet op, wellicht wel op een volgende kaart. De kaarten worden overigens aangepast aan de specifieke wensen in het gebied waar het hotel staat. Wij zitten in België en daarom hebben we ons meer toegespitst op de Belgische keuken. De appelmoes met de kers past daar op dit moment niet tussen. De schnitzel staat er overigens wel op.”

U bent lid geweest van de inkoopcommissie. Kunt u vertellen welk product echt niet aan te slepen is?

“Koffie is veruit het populairste. Hiervan wordt er jaarlijks in Nederland en België 200.000 kilo ingekocht. Als je berekent dat er in 1 kopje koffie 7 gram koffie zit, kom je uit op zo’n 22 miljoen geserveerde kopjes koffie per jaar. Daarnaast zijn ook de huiswijn, het bier en voor het ontbijt de jus d’ orange populair.”

En welk gerecht dat op de meeste Van der Valk-kaarten staat is het populairst?

“Iedereen denkt dat dit de schnitzel is, maar de tournedos staat ook bovenaan de lijst. Daarvan moet veel worden ingekocht. Dit is overigens een heel ingewikkeld product, want we houden echt het hele productieproces goed in de hand: van boer tot bord. We gaan eerst langs de vestigingen om te kijken hoeveel zij nodig hebben en vervolgens gaan we op zoek naar het product met de beste kwaliteit. Sommige vestigingen hebben een eigen slager in dienst en Van der Valk heeft enkele eigen boerderijen, maar het merendeel komt van regionale boeren. Voordat er met de tournedos wordt gewerkt in de keuken, moet het eerst gekeurd worden door de vestigingen zelf. Ook is het zo dat er niet in elk Van der Valk-restaurant hetzelfde formaat tournedos wordt geserveerd. Dit is afhankelijk van de menukaart die gevoerd wordt in de vestiging. Denk bijvoorbeeld aan porties voor ouderen of het kindermenu.”

Wat is de allereerste Van der Valk-vestiging?

“De allereerste staat in Voorschoten, die is ouder dan 75 jaar. Er zijn er kort daarna ook een aantal geopend. De Witte Bergen in Eemnes, De Haagsche Schouw in Leiden en de Van der Valk in Vught, bijvoorbeeld. Die zijn allemaal gebouwd voor de kinderen van opa Martinus die volgens zijn filosofie allen een eigen zaak begonnen. De zaak waar ik zelf ben opgegroeid, De Cantharel in Apeldoorn, bestaat ruim 45 jaar.”

Steven

Steven Zeeuw van der Laan

En wat is de grootste?

“De vestiging bij Schiphol van Bill (ook uit Jonge Valken, red.) is een van de grootste qua kamers. Daar zijn er meer dan 600.”

Dat is behoorlijk groot. Welke Van der Valk is eigenlijk het kleinste?

“Ik denk Het Arresthuis in Roermond. Dat is een oude gevangenis die we hebben gekocht. De eetzaal daar heeft maar ongeveer 50 stoelen.”

Van der Valk heeft bijna 100 vestigingen. Worden ze echt allemaal geleid door de familie?

“Er zijn er een stuk of 4 die onder leiding staan van een externe manager. Desondanks is het wel de familie die uiteindelijk bepaalt wat er gebeurd. Als ik bijvoorbeeld bij de vestiging in Wieringermeer ben, waar een externe manager staat, en ik wil daar iets doen, dan bel ik wel het familielid die deze vestiging onder zijn hoede heeft om te vragen wat er mogelijk is. Iedereen weet dat het zo werkt.”

In totaal bestaat jullie familie uit meer dan 800 mensen. Kent u die allemaal?

“Bijna. Ik denk dat ik wel iedereen ken uit de generatie boven mij, maar van de generaties onder mij ken ik misschien maar de helft. ”

U heeft net een nieuw hotel-restaurant in Arlon geopend. Is het denkbaar dat u ooit in een andere Van der Valk aan de slag gaat?

“Nee, we wisselen eigenlijk weinig van zaak. Ik kan wel uitbreiden met een 2de zaak, maar ik zal bijvoorbeeld niet snel Schiphol overnemen van Bill. Schiphol is altijd van zijn ouders geweest, en over het algemeen blijft een vestiging in het beheer van dat gezin.”

Tot slot: wat zal mensen verbazen als ze dit zouden weten over Van der Valk?

“Er bestaat geen draaiboek. Soms denken mensen dat het er bij iedere Van der Valk hetzelfde aan toegaat, maar dat is zeker niet zo. Bovendien proberen we ons allemaal aan te passen aan de regio waarin we gevestigd zijn en zijn we altijd bezig het bedrijf te verbeteren. Dat is het unieke aan het runnen van een Van der Valk-vestiging en voor mij is die vorm van ondernemen het mooiste wat er is.”

Jonge Valken is op 8 november 2017 te zien om 22.25 uur op NPO 1.

Met dank aan Steven Zeeuw van der Laan.

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.