werelderfgoed

Is het Limburgs landschap straks werelderfgoed?

Het glooiende Zuid-Limburgse landschap hoort op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Althans, dat vinden de heuvelgemeentes Vaals, Eijsden-Margraten, Gulpen-Witten en de VVV Zuid-Limburg. Om in aanmerking te komen voor een positie op de prestigieuze lijst, gaan zij een aanvraag indienen.

“Zuid-Limburg is uniek”

Wie aan Zuid-Limburg denkt, denkt aan heuvels, vlaaien en uitgestrekte velden. Het is een ideaal gebied om tot rust te komen, maar volgens de VVV Zuid-Limburg is het veel meer dan dat. Uniek is het woord dat Anya Niewierra, directeur van deze VVV ervoor gebruikt in een interview met dagblad Trouw.  “Als je vanuit Nederlands perspectief kijkt, dan is het de uithoek van het land. Maar voor de Europese geschiedenis is deze regio van grote invloed geweest”, legt zij uit. Zo is het bekend dat de Romeinen in dit gedeelte van Nederland zijn neergestreken en er zijn ook tekenen van prehistorisch leven gevonden in zuidelijk Limburg. Een belangrijk cultuurlandschap dus, dat volgens Niewierra goed onderhouden en bewaard moet worden.

Kanttekening

Een positie op de werelderfgoedlijst is echter geen garantie dat het glooiende Zuid-Limburg blijft zoals het nu is. Het is niet officieel vastgelegd dat er niets veranderd mag worden aan werelderfgoed. Sterker nog: in de Waddenzee, die sinds 2009 op de lijst staat, is tot voor kort geboord naar gas. Ook is de staat niet verplicht om extra geld te steken in het onderhoud van UNESCO werelderfgoed.

Wijzigingen doorgeven

Het is wel zo dat het Werelderfgoedcomité, dat beslist wat wel en wat niet op de lijst komt, op de hoogte gebracht moet worden van eventuele wijzigingen aan het erfgoed. Zij bepalen na de ingreep of het de status werelderfgoed nog verdient. Ook moet het land waar het erfgoed staat elke 6 jaar aan UNESCO laten weten wat de status is van het erfgoed en wat het land heeft gedaan om de bijzondere waarde ervan te waarborgen.

Nederlandse noteringen

Het is nog onduidelijk wanneer de aanvraag van de Limburgse gemeentes en de VVV precies wordt verzonden naar UNESCO. Op dit moment heeft Nederland al 10 noteringen:

  • De Waddenzee.
  • Het Woudagemaal in Lemmer.
  • Schokland en omgeving.
  • Het Rietveld Schröderhuis in Utrecht.
  • De molens van Kinderdijk.
  • De Van Nelle Fabriek in Rotterdam.
  • De Amsterdamse grachtengordel.
  • De Beemster.

(Bron: Trouw, UNESCO, NOS)

Geef een reactie