Internet stoot meer CO2 uit dan u denkt: dit kunt u zelf doen tegen die vervuiling
Publicatiedatum: 24 juli 2024
Het is geen nieuws meer dat vliegen en vlees eten zorgt voor vervuiling en CO2-uitstoot. Misschien gaat u wel vaker met de trein of eet u minder vlees dan vroeger. Maar heeft u wel eens gedacht aan de uitstoot van uw digitale gedrag? Het is iets waar u misschien niet elke ochtend bij het openen van uw mailbox aan denkt. U leest uw nieuwe mailtjes en uw brievenbus is weer leeg. Tijd om even te kijken wat er op Facebook gebeurt. Na een half uurtje Facebook speelt u nog even een spelletje op uw mobiele telefoon. En dan staan er ook nog een aantal berichtjes en foto’s op u te wachten in WhatsApp. Hoe u die vervuiling te lijf gaat, zetten we voor u op een rijtje.
Dataverbruik zorgt voor vervuiling
De berichten in uw mailbox worden niet bewaard op uw telefoon of computer. Al deze berichten worden opgeslagen op servers die in enorme datacenters staan. Google heeft bijvoorbeeld 2 van dit soort datacentra in Nederland staan. Deze staan in het Noord-Hollandse Middenmeer en in de Eemshaven, in het noorden van de provincie Groningen. Ook techgigant Microsoft heeft een enorm datacentrum in ons land staan. Het stroomverbruik van alla datacenters in Nederland is 4 TWh per jaar. Dit komt neer op meer dan 3 procent van ons totale stroomverbruik.
Op de servers staan niet alleen uw e-mails. Ook de video’s van streamingsdiensten zoals Netflix en Videoland worden opgeslagen in datacenters. Wanneer u online een serie of film kijkt, haalt u het bestand als het ware op uit deze online ‘bibliotheek’. Bewaart u foto’s en video’s in een cloud? Ook deze bestanden worden opgeslagen in gigantische datacentra.
Omdat er veel warmte ontstaat bij het opslaan van alle bestanden zijn er enorme hoeveelheden water nodig om de temperatuur naar beneden te krijgen. In totaal verbruiken datacentra in Nederland meer dan een miljard liter drinkwater per jaar om de boel af te koelen. Dit komt neer op zo’n 400 Olympische zwembaden. De verwachting is dat in de toekomst het energieverbruik nog verder zal toenemen. Met name de opkomst van kunstmatige intelligentie, AI, zorgt voor een enorme stijging. De rekenkracht die hiervoor nodig is, maakt dat dit een enorme energieslurper is.
Het verbruik op een rijtje
Bij het versturen van een e-mail komt 4 gram CO2 vrij. Voegt u een bijlage toe, dan gaat het gemiddeld om zo’n 50 gram CO2. Bent u een uur aan het videobellen met uw kleinkind? Dan bent u 135 gram CO2 verder. Een uurtje door uw Facebook scrollen betekent 42 gram CO2. En 1 aflevering van uw favoriete serie streamen dan? Dat komt neer op 56 gram CO2. Ter vergelijking: 1 kilometer rijden in een benzineauto zorgt voor 195 gram CO2-uitstoot. Een uurtje Netflixen staat dus gelijk aan zo’n 300 meter rijden.
Dit kunt u doen aan vervuiling
U kunt zelf heel eenvoudig iets doen aan uw digitale uitstoot. Begin eens met het opruimen van uw mailbox. Want gooit u nooit een mailtje weg, dan kan het zomaar zijn dat er zich inmiddels duizenden e-mails in uw mailbox bevinden. Al deze berichten worden opgeslagen in grote datacentra. Bent u aan het opruimen geslagen, let er dan ook op dat u de map met verzonden en items en de prullenbak controleert.
Wilt u uw mailarchief toch bewaren? Bij de meeste e-mail providers kunt u de inhoud van uw mailbox in één keer downloaden. U kunt deze hierna opslaan op een externe harde schijf. Dit is een milieuvriendelijk alternatief voor het opslaan van uw bestanden en zorgt voor minder online vervuiling. U kunt dit ook doen met foto’s en video’s die u heeft opgeslagen in een ‘cloud’. Zorg er uiteraard wel voor dat u deze externe harde schijf op een veilige plek bewaart.
Wanneer u uw mailbox aan het opruimen bent, kunt u ook eens kijken van welke bedrijven en instellingen u nieuwsbrieven ontvangt. Leest u deze mails nooit? Dan kunt u zich afmelden voor deze berichten. Elk bedrijf is verplicht om onderaan hun e-mails een link te plaatsen waarmee u zich kunt afmelden. Vaak is één klik al voldoende om van een mailinglist verwijderd te worden.
Op uw mobiele telefoon kunt u bij onder andere Facebook, YouTube en Instagram instellen dat de apps minder data gebruiken. Afbeeldingen worden dan bijvoorbeeld op lagere kwaliteit gedownload en video’s zijn iets minder scherp. U kunt ook eens kijken of er niet apps op uw telefoon staan die u nooit gebruikt. U kunt bij de meeste telefoons zien wanneer u een bepaalde app voor het laatst heeft gebruikt. Als dit maanden geleden is, kunt u overwegen de app van uw telefoon te halen.
Gaat u op vakantie? Dan zou u ook de stekker van uw wifi-router uit het stopcontact kunnen trekken. Dit voorkomt dat uw router constant verbinding maakt met dataservers. Maakt u vaak gebruik van zoekmachine Google? Dan zou u kunnen overwegen de optie voor automatisch aanvullen uit te zetten. Google vult automatisch uw zoekopdracht aan wanneer u iets intypt. Een handige optie die alleen wel voor extra vervuiling zorgt. Ook is het beter om het adres van een website die u al kent helemaal uit te typen in plaats van het in te tikken op zoekmachine.
(Bronnen: Trouw, Rijksoverheid, CBS, Nemo Kennislink, Consumentenbond. Foto: Shutterstock/ Aerovista Luchtfotografie)