Houd uw tradities levend
Publicatiedatum: 30 januari 2017
Het Kenniscentrum Immaterieel Cultureel Erfgoed roept mensen op om hun immaterieel erfgoed aan te melden. Tradities die wij van onze ouders en grootouders overgenomen hebben en op onze beurt weer doorgeven aan de kinderen en kleinkinderen, het valt allemaal onder het immaterieel erfgoed.
Beschuit met muisjes
Directeur van het kenniscentrum Ineke Strouken: “Wij willen graag weten wat voor immaterieel erfgoed er in Nederland allemaal is en door welke mensen dat gedragen wordt. Vandaar dat wij nu een oproep doen.” Beschuit met muisjes tijdens het kraambezoek, zomaar een traditie die er helemaal bij hoort. Schouten: “Toch doen wij dat alleen in Nederland en kennen niet alle mensen die traditie. Een kenmerk van tradities is ook dat er een historisch verhaal over te vertellen is. Waarom vieren wij Carnaval bijvoorbeeld? Waar komt het gebruik van vrijdag de dertiende of Valentijnsdag vandaan?”
Van generatie op generatie
De bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is een feit sinds Nederland in mei 2012 het UNESCO Verdrag tekende. Deze bescherming blijkt echter nog niet zo eenvoudig. Strouken: “Je kunt om een traditie geen hekje zetten, zodat er niets aan kan veranderen. Je kunt tradities ook niet opbergen in een museum of archief. Immaterieel erfgoed is immers ‘levend’ erfgoed, dat in de harten, hoofden en soms handen van mensen zit. De dragers moeten hun tradities zelf doorgeven aan de volgende generatie en die volgende generatie moet de tradities ook willen overnemen. Dat doen jongeren alleen als ze een traditie van betekenis vinden. En ze zullen het altijd aanpassen aan hun eigen behoeften. Daarom is immaterieel erfgoed dynamisch erfgoed.”
Persoonlijk immaterieel Erfgoed
Strouken: “Ik zelf vier bijvoorbeeld verjaardagen met kaarsjes op de taart, Sinterklaas, Kerstmis en Moederdag. Met Pasen help ik mijn neefjes en nichtjes om eieren te kleuren. Maar ik heb ook persoonlijk immaterieel erfgoed. Draadjesvlees bereiden op zondagochtend bijvoorbeeld. Dat deden mijn moeder en grootmoeder altijd. Of zuur vlees maken met Carnaval, een traditie van mijn vader. Als je even nadenkt dan heb je heel veel tradities. Ik roep iedereen op om ze met ons te delen.”
Tradities aanmelden
Iedereen kan eenvoudig meedoen door zijn of haar traditie(s) achter te laten op de website. Strouken: “Ik hoop dat heel veel mensen aan de oproep gehoor geven en dat wij een mooi overzicht krijgen van de rijkdom aan tradities in Nederland.”
(Bron: ANP)