Hotel New York: pionieren op de Kop van Zuid
De Wilhelminapier op de Kop van Zuid in Rotterdam is eind jaren 80 niet de plek waar je moet zijn. Het is een verloren plek met vooral opslag en krakers. Maar in 25 jaar tijd heeft de zuidoever van de Maas zich ontwikkeld tot een van de mooiste plekken van de stad met als blikvanger Hotel New York. Op 5 mei 2018 bestaat het hotel 25 jaar. Museum Rotterdam staat stil bij de rijke historie van het hotel.
Holland-Amerika Lijn (HAL)
De rijke historie van het pand begint als de Rotterdamse haven voor veel landverhuizers en gelukszoekers de vertrekplaats wordt voor hun verhuizing naar Amerika. Tot de eeuwwisseling van 1900 vertrekken rond de 500.000 mensen om elders hun geluk te zoeken. Ook begin jaren 50 gaat een grote stroom emigranten hun geluk elders zoeken. Zij zien na de wederopbouw weinig kans voor een leven in Nederland. Op 8 november 1971 vaart de Nieuw Amsterdam II voor de laatste keer vanaf de Wilhelminapier naar New York. In de jaren die volgen liggen de historische panden er verlaten bij en is het vooral een opslagplaats, braakliggend terrein en zien krakers hun kans.
Pioniers
Begin jaren 80 wordt het directiegebouw van de HAL aan een projectontwikkelaar verkocht. Voor Dorine de Vos, Daan van de Have en Hans Loos het moment om hun droom waar te maken: een hotel en café met allure op Zuid. Deze pioniers in het gebouw, de plek en de rijke historie van het pand. Zij worden gesteund door stedenbouwkundige Riek Bakker. Zij heeft nog meer plannen voor de ontwikkeling van het gebied rond de Wilhelminapier. Op 5 mei 1993 opent Hotel New York officieel haar deuren. De pier is dan nog slecht bereikbaar. Alleen via een omweg kan men bij de pier komen. Na de komst van de Erasmusbrug in 1996 is Zuid nog makkelijker bereikbaar voor fietser en automobilist en groeit de Kop van Zuid uit tot een van de belangrijkste trekpleisters van de stad.
Rijke geschiedenis
Ter ere van het 25-jarig bestaan van het hotel heeft Museum Rotterdam een jubileumexpositie. Het museum staat stil bij de historie van het hotel, maar duikt het ook dieper de geschiedenis is. De tentoonstelling begint in 1891 met de aanleg van de Wilhelminapier. Ook het verhaal van de landverhuizers komt uitgebreid in beeld: de mensen die met de Holland Amerika Lijn naar Amerika vertrokken, een nieuwe toekomst tegemoet.
Vaarwel Nederland
In de documentaireserie Vaarwel Nederland volgt MAX het spoor van Nederlandse verhuizers uit de jaren 50. Aan de hand van persoonlijke verhalen, foto’s en archiefbeelden vertelt de serie de geschiedenis van emigranten naar de 4 populairste emigratiebestemmingen vanaf de jaren 50.
In de uitzending van Hallo Nederland komen hoofd huishouding Aal en hoofd technische dienst Hans aan het woord over 25 jaar Hotel New York.
(Bron: RTV Rijnmond/Hotel New York/Wikipedia)