Hoe zit het? Wat gebeurt er met onverkochte boeken?
Publicatiedatum: 25 maart 2025
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: wat gebeurt er met onverkochte boeken?
966 keer ‘Ultimatum’ in huize Heerma van Voss
Auteur Thomas Heerma van Voss publiceert in 2015 de thriller Ultimatum, die hij samen met zijn broer Daan heeft geschreven. Maar niet veel later heeft Thomas zelf een pallet met 966 uitgaves van Ultimatum in huis. Het zijn de onverkochte boeken die hij, na een verzoek van zijn uitgever, zelf opgekocht heeft. Om ze te behoeden voor de ramsj (tweedehands verkoop van boeken, ver onder de marktprijs) of misschien zelfs de papierversnipperaar.
Een magazijn vol onverkochte boeken in Culemborg
Op de foto boven dit artikel ziet u koning Willem-Alexander, die in coronatijd het CB (Centraal Boekhuis) in Culemborg bezoekt. Deze instantie verzorgt de opslag en distributie van de boeken, als schakel tussen de uitgeverij en de boekwinkels. Worden niet alle gedrukte exemplaren van een boek verkocht, dan blijven de onverkochte boeken dus in Culemborg. De uitgeverijen betalen CB voor hun diensten. Als stapels boeken jaren na publicatie nog steeds in het CB-magazijn blijven liggen, is dat dus niet rendabel voor de uitgevers.
Hoe krijgen onverkochte boeken een tweede leven?
En dan gaan ze vaak over tot opruiming, in de papierversnipperaar of in de ramsj. In dat laatste geval is het te hopen dat de boeken daar alsnog verkocht worden. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij de jaarlijkse boekenbeurs in het Friese Gorredijk, met miljoenen ramsjexemplaren. Gebeurt ook dat niet, dan is de kans aanwezig dat onverkochte boeken alsnog in de shredder belanden. Daarna kunnen ze wel weer een tweede leven krijgen, als nieuw drukpapier, maar ook als wc-papier.

Terug naar de auteur?
Het komt ook vaak voor dat de auteur zelf mag kiezen wat er met de onverkochte boeken gebeurt. In het geval van Heerma van Voss is dat dus een keuze tussen zelf opkopen en doorsturen naar de ramsj. Hij kiest voor optie 1, in de hoop zelf zijn Ultimatum-collectie alsnog aan de man te brengen. En dat lukt ook. ‘Die zijn allemaal verkocht’, laat Heerma van Voss in maart 2025 desgevraagd weten aan MAX Vandaag.
Wat kunt u zelf doen met overbodige boeken?
En wat als u zelf thuis nog gelezen boeken heeft liggen, waar u eigenlijk geen plaats meer voor heeft? Dan kunt u ze weggooien, maar u kunt ook iemand anders er blij mee maken. Dat kan iemand in uw omgeving zijn, maar ook een onbekende. Want overal in Nederland, op straat en ook in supermarkten, vindt u openbare boekkastjes. Hier kunt u zelf boeken achterlaten, die iemand anders misschien nog wil lezen. En andersom natuurlijk.
(Bron: Meldpunt, Thomas Heerma van Voss, CB, de lage landen, De Volkskrant, VPRO Gids, Trouw, Minibieb. Bron: Robin van Lonkhuijsen/EPA/Pool)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Je kan ze ook verkopen aan de boekenbalie. Die nemen ook boeken in.
De kringloopwinkel is er ook blij mee en wij hebben in onze woonplaats ook een ‘weggeefwinkel’.
Bij Signeren nieuwe boek een Rams Exemplaar voor half geld of minder erbij doen?
Wel werd de boekhandel boos, enorme file en eten thuis werd koud!
Naast ’t nieuwe boek 253 boeken zelf voor €5,- verkocht in plaats van ooit €24,95
Nee, geen Roman maar technisch boek voor Technische Universiteiten.
Ja, je weet nooit vooraf en grote oplage is voordeliger drukken.