Hoe bewaart u uw Google Maps-historie, voordat Google ingrijpt?
Publicatiedatum: 18 juni 2024
Bent u een fanatieke gebruiker van de populaire Google Maps-app? Google heeft een verandering in deze dienst aangekondigd. Uiterlijk december 2024 komt de automatische opslag van uw eerder gemaakte reizen te vervallen. Vanwaar deze ingreep? En hoe kunt u uw zogeheten tijdlijn wel behouden?
Hoe gebruikt u Google Maps?
Google Maps heeft het navigeren een stuk makkelijker gemaakt, voor reizen binnen en buiten onze landsgrenzen. Alle steden, dorpen, snelwegen en routes binnendoor staan in het systeem, in Nederland en ver daarbuiten. Als u naar een specifieke plek moet, typt u het adres in en tikt u een paar keer op het aanraakscherm. En dan weet u direct hoe u naar de plaats van bestemming moet lopen, fietsen of rijden. Daarvoor kunt u de snelste, maar ook de meest milieuvriendelijke route nemen, of het traject met de minste verkeerscontroles. Daarnaast kunt u met behulp van Google Maps een reis met het openbaar vervoer plannen, uw geparkeerde auto terugvinden of het dichtstbijzijnde watertappunt zoeken.
Hoe bewaart u eerder gemaakte reizen op Google Maps?
Normaal gesproken slaat Google Maps de bestemmingen op, die u al eerder ingevoerd heeft. Stel dat u onlangs via Google Maps heeft gezocht naar het Leidseplein in Amsterdam of de Coolsingel in Rotterdam. Dan staat er de toevoeging ‘Onlangs bekeken’ als u op de kaart over deze locaties heen scrollt. U kunt bovendien een tijdlijn aanmaken met routes die u eerder via Google Maps heeft uitgestippeld, inclusief bezochte locaties. Of het nu een fietstocht door de Veluwe of een bezoek aan New York is, u kunt ze achteraf nog eens herbeleven. Hoe iPhone-, iPad- en Android-gebruikers dit kunnen doen, legt SeniorWeb uit.
Heeft u zo’n tijdlijn en wilt u deze oude routes bewaren? Zorg dan wel dat u dit voor december 2024 gedaan heeft. Mogelijk heeft Google u per e-mail al geïnformeerd, maar uw bewaarde gegevens worden eind 2024 niet meer aan uw Google-account gekoppeld. In plaats daarvan blijven ze lokaal op uw smartphone opgeslagen (en dus niet in de cloud). Dan kunt u deze bewaarde routes dus ook niet meer terugvinden op uw laptop, als u met uw Gmail-account bent ingelogd.
Wilt u deze Google Maps-geschiedenis inderdaad bewaren, zorg dan dat u dit heeft ingesteld via uw smartphone. Als u Google Maps op uw smartphone geopend heeft, kunt u in de zoekbalk uw profielfoto (of als u die niet heeft: het icoontje met uw initialen) aantikken. Vervolgens tikt u op ‘Je tijdlijn’ en kunt u deze functie desgewenst aan- of uitschakelen. Wees erop bedacht dat de locatie van uw smartphone dan wel openbaar is.
Wel of geen koppeling tussen Google, Gmail en YouTube op uw telefoon?
Google heeft eerder in 2024 al maatregelen genomen, ter bevordering van de privacy van zijn gebruikers. De automatische koppeling met andere Google-diensten is per 6 maart 2024 losgelaten. Uw zoekgedrag via Google en uw gezochte locaties werkt bijvoorbeeld niet langer door in de aanbevelingen die u via YouTube krijgt. Wel kunt u ervoor kiezen om deze koppelingen opnieuw in te stellen.
Android-gebruikers doen dit via het instellingenmenu van hun smartphone. Daar kunnen ze naar beneden scrollen en tikken op het menu ‘Google’ en vervolgens op de opties ‘Je Google-account beheren’, ‘Gegevens en privacy’ en ‘Gekoppelde Google-services beheren’. Heeft u een iPhone en/of iPad, dan vindt u dit menu via de Gmail-app. Daar tikt u op ‘Menu’, op ‘Instellingen’, op ‘Je account’ en tot slot ‘Je Google-account beheren’. Zo komt u ook bij de functies ‘Gegevens en privacy’ en ‘Gekoppelde services beheren’.
(Bron: MAX vakantieman, MAX Meldpunt, Bright, SeniorWeb, The Verge, Android Planet. Foto: Mojahid Mottakin/Shutterstock)