wachtwoord

Het zwakke wachtwoord viert nog steeds hoogtij

Ondanks alle inzet van politie en andere instanties, kiezen de meeste internetgebruikers nog steeds voor zeer zwakke wachtwoorden om in te loggen op websites. Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek van het Amerikaanse internetbedrijf SplashData. 

123456 populairst

SplashData analyseert jaarlijks welke wachtwoorden internetters over de hele wereld het meest gebruiken en al jaren staat ‘123456’ bovenaan. Ook de rest van de top 10 is weinig creatief: zo staat ‘123456789’ op nummer 3, gevolgd door een een aantal wachtwoorden die ook alleen maar cijfers bevatten. Allen zeer onveilig, want deze wachtwoorden zijn gemakkelijk te raden door kwaadwillenden.

Adviezen niet opgevolgd

Om de veiligheid van internetgebruikers te vergroten attenderen politie en technologiebedrijven Nederlanders al jaren op het belang van een moeilijk te raden wachtwoord. Dat dit advies door velen toch niet wordt opgepakt, blijkt wel uit het onderzoek van Splashdata. Naast de overheid, proberen ook websites zelf hun gebruikers actief te wijzen op de sterkte van het wachtwoord dat zij kiezen. Bij het aanmaken van een profiel verschijnt er bijvoorbeeld een balkje in beeld waarop af te lezen is of het ingevoerde wachtwoord sterk of zwak is. Deze balkjes zijn vaak echter alleen een waarschuwing en kunnen er niet voor zorgen dat men geen zwak wachtwoord invult.

Hetzelfde wachtwoord

Gebruikt u zelf een zwak wachtwoord? Dan doet u er goed aan om deze te veranderen in een sterkere. Denk bijvoorbeeld aan een wachtwoord met een hoofdletter, minstens 1 cijfer en een teken zoals @ of &. Ook als u al wel een sterk wachtwoord gebruikt, is er mogelijk nog werk aan de winkel. Uit eerder onderzoek van onder meer de technologiewebsites Tweakers blijkt dat 2 op de 5 Nederlanders slechts 1 tot 4 wachtwoorden gebruikt dus hetzelfde wachtwoord voor meerdere sites gebruikt. Dat is onveilig, want als een internetcrimineel het wachtwoord heeft, kan hij of zij daarmee inloggen op verschillende sites. Als dit bijvoorbeeld net de site van uw bank is, kan dit enorme gevolgen hebben.

Wachtwoorden ordenen

Daarnaast gebruiken volgens het onderzoek maar heel weinig Nederlanders wachtwoord software. Dat zijn internetprogramma;s waarmee u uw wachtwoorden op een veilige manier kunt ordenen. Meer hierover leest u ook in onze Digitip: omgaan met wachtwoorden.

Lees ook
Digitips over wachtwoorden

Hoe sterk is uw wachtwoord?

Test de sterkte van uw wachtwoord op veiliginternetten.nl

(Bron: Trouw, SplashData, wahctwoordbewust.nl)

Geef een reactie