Het verhaal achter Jan Klaassen De Trompetter van Rob de Nijs
Publicatiedatum: 9 november 2020
In het NPO Radio 5-programma Lunch Lekker met Daniel Dekker wordt Rob de Nijs de hele maand geëerd in het kader van het project Gouden Helden van de Nederlandse Muziek. Elke dag wordt er muziek van hem gedraaid in de show. Vandaag, op 9 november 2020, komt onder ander zijn hit Jan Klaassen De Trompetter voorbij. Dit is het verhaal achter dat nummer.
Eerste succes
De carrière van Rob de Nijs kent halverwege de jaren 60 een vliegende start als hij samen met de band The Lords hits scoort als Ritme van de regen en Voor Sonja doe ik alles. Hij wordt een echt tieneridool, maar aan het eind van de jaren 60 lijkt het succes wat af te nemen.
Samenwerking met Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh
Hierna slaat Rob de Nijs een andere weg in en besluit hij zich ook te profileren als acteur. We zien hem op televisie verschijnen in de jeugdseries Oebele en Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen?
Door deze series blijft hij vooral populair bij het jongere publiek. Hij wil graag bekender worden bij een groter publiek en hoopt dit te bereiken door een muzikale samenwerking aan te gaan met mede-artiest Boudewijn de Groot en tekstschrijver Lennaert Nijgh.
De Groot en Nijgh schrijven wat nummers voor hem, maar in eerste instantie durft de platenmaatschappij geen geld te steken in een hele lp van De Nijs. Zijn muzikale carrière staat immers al jaren op een laag pitje.
Toch een hit
Daarmee lijkt de kous af, maar de bekende tekstschrijver Gerrit den Braber (de man achter zijn eerder hit Ritme van de Regen) ziet wel wat in 1 van de nummers die Boudewijn de Groot en Lennart Nijgh hebben geschreven. Dit is Jan Klaassen De Trompetter.
Het nummer wordt uiteindelijk geen superhit, maar het zorgt wel voor de opleving van Rob de Nijs’ muzikale carrière . Hij scoort een Top 40-notering en zet zichzelf daarmee muzikaal op de kaart.
Kinderliedje?
In eerste instantie lijkt Jan Klaassen De Trompetter een kinderliedje. Het heeft immers best veel weg van de nummers die De Nijs zingt in bovengenoemde kinderseries. En dat terwijl Boudewijn de Groot en Lennart Nijgh bekend staan om hun maatschappelijk kritische teksten. Hoe kan dat?
Als u goed luistert naar de tekst is het een protestlied tegen de oorlog. Het lied wordt destijds dan ook door diverse vredesbewegingen en anti-oorlogsgroeperingen omarmt als lijflied.
Jan Klaassen uit Brabant
Jan Klaassen is een bekend figuur voor veel Nederlanders. Hij is natuurlijk het hoofdpersonage, maar er wordt ook gezegd dat hij daadwerkelijk trompetter was. In het echte leven zou zijn naam Jan Claesen zijn geweest.
Het Brabantse Andel claimt het graf van de echte Jan Claesen te hebben, maar ook het eveneens Brabantse Woudrichem meent recht te kunnen hebben op die claim. Woudrichem laat een brozen beeldje maken van Claesen, dat in de nieuwjaarsnacht van 1980 wordt ontvreemd. De gemeente Woudrichem krijgt vervolgens een anonieme brief met daarin de boodschap “Jan Claesen hoort in Andel”.
Verhaal van Jan Claesen
In Andel menen ze dat Jan Claesen inwoner is geweest van deze plaats. Volgens deze Brabantse plaats is hij trompetter in het leger van de prins, zoals het lied van Rob de Nijs ook vertelt, maar wordt hij ontslagen. Daarna trekt hij met zijn vrouw Katrijn met een poppenkast door het land om toch de kost te kunnen verdienen.
Jan Klaassen in Lunch Lekker
U hoort op 9 november 2020 tussen 12.00 en 14.00 uur het nummer Jan Klaassen De Trompetter van Rob de Nijs voorbij komen in het NPO Radio 5-programma Lunch Lekker met Daniel Dekker.
(Bron: redactie Lunch Lekker met Daniel Dekker)