Het kleine leven van Norbert Jones, Gat in de tijd en Carol
Publicatiedatum: 5 februari 2016
In de boekenclub van MAX Vandaag bespreken we samen met boekenredacteur Janneke Siebelink maandelijks verschillende boeken die de moeite waard zijn om te lezen. Voor de maand februari bespreken we de boeken Het kleine leven van Norbert Jones, Gat in de tijd en Carol.
Het kleine leven van Norbert Jones – Marloes Kemming
Dit boek is een ode aan de nostalgie. Auteur van het boek, Marloes Kemming, is 31 en werkt in het dagelijks leven als communicatieadviseur. Om een wereldreis te bekostigen begon ze met het schrijven van reisartikelen en kinderboeken. Het liefst schrijft ze romans waarmee u zich een heel weekend in huis opsluit, alsmaar lezend met dorst, honger en een knappende blaas, tot het boek uit is. Met Het kleine leven van Norbert Jones, waarmee ze de Coffee Company Book Award (CCBA) won in 2015, schreef ze een bewonderingswaardig aandachtig boek. De CCBA is de eerste literaire prijs voor niet eerder gepubliceerde schrijvers. Als jurylid had ik de eer om als eerste de ruwe versie te mogen lezen en het manuscript van Marloes viel direct op tussen alle anderen dankzij haar aandachtige en filmische manier van schrijven.
Gat in de tijd – Jeanette Winterson
Zojuist is de Poëzieweek afgesloten, de maand van de Spiritualiteit is in volle gang, 2016 is Het Jaar van het Boek, Roald Dahl zou op 13 september dit jaar 100 zijn geworden, 150jaar geleden werd Helen Beatrix Potter geboren en 400 jaar geleden, op 23 april om precies te zijn, stierf Shakespeare. Er worden tal van feesten en voorstellingen georganiseerd om zijn werk te eren, maar een van de meest bijzondere projecten is de serie bewerkingen van enkele stukken van Shakespeare door gerenommeerde schrijvers. Jeanette Winterson schreef de eerste hervertelling, op basis van A winter’s tale. Ze is zelf een vondeling en hoefde daarom niet lang na te denken over de keuze van dit boek… Als talisman heeft ze het verhaal haar leven lang bij zich gedragen. Winterson heeft op een wonderlijke manier Shakespeares gedachtengoed in ere gehouden in een hedendaags verhaal met bankiers, computers, zonder het authentieke verhaal over vergiffenis en dat wat Freud pas 300 jaar later zou vaststellen: ‘De ware demonen en bedreigen huizen in je eigen geest.’
Carol – Patricia Highsmith
Misschien heeft u de film al gezien: Carol. Waarin Cate Blanchett en Rooney Mara schitteren in het zinderende boek van schrijfster Patricia Highsmith. Voor wie het verhaal nog niet kent: in Carol ontmoet de 19-jarige Therese (Terry), tijdens haar werk in een chic warenhuis Carol, een verschijning, bijna bovenaards in Thereses beleving. In een opwelling stuurt Terry haar een kerstkaart. Het zal de levens van beide vrouwen volledig veranderen. De uitgever van de auteur raadde haar aan dit boek niet te publiceren en haar reputatie te verstevigen als auteur van ‘suspense’-verhalen, zoals het zeer bekende The Talented mr. Ripley. Maar Highsmith, die binnen haar kennissen- en vriendenkring bekend stond als een drankzuchtige, weliswaar scherpzinnige en grappige, misantroop die hopeloos in de (vrouwen)liefde is, wilde zich niet laten etiketteren. Ze vond een andere uitgever. En tot op de dag van vandaag zijn lezers haar daar dankbaar voor: nog altijd komen er brieven binnen bij de uitgeverij geadresseerd aan Carol Morgan.
In maart lezen we het boek Olga van Femke van Wiggen (ISBN: 9789044524741 ). Schrijf een recensie over dit boek en maak kans op een mooi boekenpakket!