Het dak op van De Nieuwe Kerk in Amsterdam? In 2025 kan het
Publicatiedatum: 3 maart 2025
De vieringtoren, de spitstoren midden op het dak van De Nieuwe Kerk in Amsterdam, wordt in 2025 gerestaureerd. Speciaal voor deze restauratie wordt op 40 meter hoogte een groot platform op het dak gebouwd. Naast bouwpersoneel, is hier van 22 maart tot en met 2 november 2025 ook publiek welkom.
De Nieuwe Kerk als aanvulling op de (overvolle) Oude Kerk
‘Nieuw’ klinkt misschien wat gek voor een kerkgebouw uit de 15e eeuw. Toch is deze kerk ‘nieuw’ op het moment dat ze wordt gebouwd, ter onderscheiding van de 13e-eeuwse ‘Oude Kerk’. De stad breidt zich 6 eeuwen geleden namelijk snel uit en de kerk aan de ‘oude zijde’ van het Damrak kan de groeiende stroom kerkgangers niet meer aan. De bouw van een tweede kerk aan de ‘nieuwe zijde’ is dan ook noodzakelijk. Een voorname burger, Willem Eggert, schenkt zijn boomgaard als bouwgrond.
Een kerkgebouw voor officiële koninklijke ceremonies
Dit gebouw wordt later ook een echte koninklijke kerk. Hier vinden namelijk de officiële koninklijke ceremonies plaats: inhuldigingen van staatshoofden en huwelijksplechtigheden. Deze nationale functie komt voort uit de ligging van de kerk pal naast het Koninklijk Paleis op de Dam.
Deze traditie begint met de troonsbestijging van Willem I in 1814. Net als hij lopen daarna ook de koningen Willem II en III, de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix en koning Willem-Alexander met hun gevolg van het Koninklijk Paleis naar de kerk. Zo is er de kerkelijke inzegening van ons koningspaar in 2002 en de inhuldiging van koning Willem-Alexander in 2013.

Koningspaar tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk
Wie naar het dak wilt, moet sterke benen hebben
Voor wie in 2025 naar de toren op het dak wil: met 216 treden in totaal, moet u enigszins sterke benen hebben. De route begint bij een 17de-eeuws trappenhuis dat oorspronkelijk is gebouwd voor een 115 meter hoge kerktoren die nooit is voltooid. Dit trappenhuis is normaal niet toegankelijk voor publiek. Eenmaal boven is er een tijdelijke steigertrap naar het platform op het dak, op 40 meter hoogte.
Naast de restauratie van de vieringtoren, is er vanaf het platform ook uitzicht op diverse bekende plekken in de hoofdstad. Zo is onder andere de Westerkerk, Koepelkerk, het Centraal Station, de Kalverstraat en het dak van het Koninklijk Paleis, de Oude Kerk en de Rembrandttoren te zien. Bezoekers verlaten het platform aan de Damzijde, waar dan een 2e tijdelijke steiger is. Dit alles is overigens niet vrij toegankelijk, u moet hier vooraf wel tickets voor kopen.
Laatste onderhoudsbeurt van de kerk was in de vorige eeuw
De vieringtoren heeft voor het laatst een onderhoudsbeurt gekregen in de jaren 60 van de vorige eeuw. Toen is de kerk vanwege de grote restauratie bijna 20 jaar gesloten geweest voor publiek.

Restauratie van De Nieuwe Kerk in 1961. Foto: Stadsarchief Amsterdam
(Bron: De Nieuwe Kerk, Het Parool. Foto’s: ANP)