klok verzet

Hebben we voor één van de laatste keren de klok verzet?

Momenteel wisselen zo’n 70 landen 2 keer per jaar van tijd. Ook bij ons is de klok vannacht weer een uurtje terug gegaan, maar er gaan steeds meer stemmen op om het wisselen van de zomer- en wintertijd af te schaffen.

Petitie

In maart 2017 heeft actiegroep Stop de Zomertijd in Brussel 7000 handtekeningen overhandigd aan Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. De wintertijd is eigenlijk de standaardtijd en de groep vindt het onzin dat elk half jaar de klok verzet wordt. CDA’er Schreijer-Pierik deelt die mening. “De regeling geeft een hoop gedoe voor de ruim 500 miljoen EU-burgers en bedrijven en de beoogde energiebesparing is nooit echt bewezen.”

Stemming Europees Parlement

Inmiddels wil een meerderheid van het Europees Parlement van het verzetten van de klok af en het parlement gaat hierover een resolutie in stemming brengen. De verwachting is dat die december dit jaar wordt aangenomen. Vervolgens moet het nog goedgekeurd worden door de verschillende lidstaten van de Europese Commissie. Als een meerderheid voor afschaffing is, dan wordt de zomertijd afgeschaft en blijft daarna de wintertijd, de standaardtijd, staan.

Onderzoeken

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de voordelen en gevolgen van het verzetten van de klok. Eigenlijk komen alle onderzoekers tot dezelfde conclusie: het is vrijwel nergens goed voor en in veel gevallen zelfs schadelijk. Oorspronkelijk is de zomertijd ingevoerd om energie te besparen, omdat de verlichting ’s avonds dan later aan kan. Er blijkt echter niet tot nauwelijks bespaard te worden. Wat wel blijkt toe te nemen, is het risico op hartinfarcten en ongelukken.

Gevolgen voor de gezondheid

Van overschakelen naar wintertijd ondervinden de meeste mensen geen last, velen zijn juist blij met een uurtje langer slapen, maar andersom is het wel het geval. Veel mensen lijden dan aan slaaptekort. Vooral avondmensen krijgen last van hun biologische klok. Het blijft langer licht en zij kunnen de slaap niet vatten, terwijl zij ’s ochtends juist nog vast in slaap zijn als de wekker al weer gaat. Ochtendmensen hebben er in de zomer juist weer meer last mee om lange avonddiensten te draaien. Ook bij dieren en kinderen wordt het bioritme verstoord. Koeien geven minder melk en kinderen kunnen niet wakker blijven in het klaslokaal.

Meer ongelukken en files

Niet alleen qua humeur en gesteldheid heeft het veranderen van de klok invloed. Na het overgaan van zomertijd in wintertijd moet in het verkeer de eerste tijd rekening gehouden worden met drukkere avondspitsen en langere files, meldt VerkeersInformatieDienst (VID). Als de klok is verzet, wordt het ongeveer donker tijdens het drukste moment van de avondspits. Het aantal aanrijdingen stijgt aanzienlijk, doordat automobilisten aan de nieuwe omstandigheden moeten wennen.

In 2016 is er tijdens de eerste donkere maandagavond een file van ruim 300 kilometer file. Het dubbele van een normale maandag. De VID verwacht dinsdag 31 oktober 2017 de grootste piek. “Vorig jaar stond op de eerste dinsdagavondspits na het ingaan van de wintertijd 556 kilometer file op de snelwegen. Dat bleek uiteindelijk de op een na drukste spits van heel 2016.” Ook de daaropvolgende donderdag is traditioneel druk. In de bouw zijn er daarnaast meer bedrijfsongevallen te bemerken na het verzetten van de klok.

Wintertijd in plaats van zomertijd afschaffen

De wintertijd mag dan de standaard tijd zijn, maar er zijn ook mensen die juist liever de zomertijd standaard maken. Het blijft dan lang licht en er zijn minder verkeersdoden te betreuren. Het zou er weer wel voor zorgen dat het in de winter dan tot na negenen donker blijft. Een compromis van een half uur de klok verzetten hebben wij nog niet voorbij zien komen, maar misschien is dat een optie?

Lees ook: het is weer wintertijd

Wat vindt u, houden of afschaffen de zomertijd (of wintertijd)?

(Bron: ANP, volkskrant.nl, ad.nl, rtlnieuws.nl)

Geef een reactie

Reactie

    Fietser013 says:

    WINTERTIJD!