Groot Dictee der Nederlandse Taal van de buis
Publicatiedatum: 24 mei 2017
De NTR stopt per direct met het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Het programma, waarin de taalbeheersing van de kandidaten op de proef wordt gesteld, bestaat al 26 jaar. Het programma wordt van de buis gehaald, omdat de kijkcijfers teruglopen.
Ontstemd
In 1990 haalt presentator Philip Freriks het format naar Nederland, nadat hij het in Frankrijk voorbij heeft zien komen. Hij presenteert alle edities. Freriks is ontstemd over de beslissing van de omroep. Hij uit zijn ongenoegen in de Volskrant: “Het Groot Dictee bestaat al zo lang, het heeft een bepaalde statuur. Ik zou zeggen: ga er voorzichtig mee om, kijk goed wat er nog mogelijk is en neem op z’n minst afscheid in stijl. Maar nee. We worden bij het minste of geringste bij het grofvuil gezet.”
Kijkcijfers
De NTR erkent de status van het programma, maar zegt ook dat het niet meer rendabel is. “Het heeft helaas zijn beste tijd gehad”, zegt eindredacteur Willemijn Francissen in de Volkskrant. Volgens haar zijn de kijkcijfers de afgelopen 2 jaar fiks gedaald: van 722.000 naar 368.000 kijkers.
Er is door de NTR nog gekeken naar een modernere versie van het dictee, compleet met stand-up comedian, maar dat plan kwam er niet doorheen. “Dat was niet vernieuwend genoeg”, aldus de omroep.
Het dictee
Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is 26 jaar op tv geweest. Traditiegetrouw doen er aan het programma een aantal bekende en onbekende Nederlanders en Vlamingen mee die live vanuit de Eerste Kamer het dictee maken. Ieder jaar is het de beurt aan een andere schrijver om het dictee samen te stellen. De laatste is geschreven door A.F.Th. van der Heijden. Het programma heeft ieder jaar ook een groot aantal kijkers die meedoet vanachter de tv.
Heeft u weleens meegedaan aan Het Groot Dictee der Nederlandse Taal?
(Bron: ANP, de Volkskrant)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Geen nood, …. Belgie zal het wel overnemen. Dan kijken we wel verder.
Fijn, dat Jan Slagter er nieuw leven in wil blazen!
Ik deed, net als hij, altijd mee met een schrijfblok op schoot, maar het werd tè moeilijk.
Hoewel ik goed in Nederlands ben! Maar vijftig fouten in een paar zinnen is te gek!
Ik hoop op voortzetting in een meer behapbare vorm!
Liesbeth.