goede voornemens

Goed voornemen niet altijd gedoemd te mislukken

Ze horen een beetje bij de jaarwisseling: goede voornemens. Elk jaar nemen we ons voor ons leven te beteren. Minder van dit, meer van dat. Maar het volhouden van deze voornemens gaat ons zelden goed af. Vaak al in week 2 sneuvelen de eerste voornemens of worden er een aantal doorgeschoven naar een ander moment in het jaar. Maar er is goed nieuws, want volgens hoogleraar neuropsychologie André Aleman is het wel mogelijk om goede voornemens waar te maken. 

Gemak, gewoonte en genot

Jaarlijks nemen 8 op de 10 Nederlanders zich voor om in het nieuwe jaar te stoppen met roken, minder geld uit te geven, meer te sporten en gezonder te eten. Toch weet maar 1 op de 6 de goede voornemens vast te houden en het beoogde doel te halen. Aan het niet halen van deze doelen staan gemak, gewoonte en genot in de weg. Volgens Aleman zijn deze 3 factoren de belangrijkste reden waarom we weinig succes boeken met het behalen van onze (nieuwe) voornemens.

Visualisatie

Om voornemens te laten slagen is meer nodig. Dat begint met het concreet benoemen van het doel. Daarnaast is het belangrijk om de weg naar dit doel in kleine overzichtelijke stappen te beschrijven. Dat maakt het bereiken van het doel haalbaar. Volgens Aleman is visualisatie ook een belangrijk element. “Zie voor je hoe je je doel gaat halen en hoe je dat gaat doen.” Bedenk concrete middelen die kunnen helpen bij het behalen van een doel. Wilt u bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg sporten, zet dan de avond van tevoren de wekker wat vroeger.

Complimenten

Naast het stellen van doelen is het werken aan het doel een compliment waard. Kortom, heeft u gesport of een stukje taart afgeslagen, geef uzelf dan een compliment. De voldoening dat u dit heeft gedaan werkt als een beloning. En dan zijn er nog de ‘smoesjes’.  Volgens Aleman is het belangrijk om de eigen smoesjes om iets niet te doen te herkennen en u daar niet door laten beïnvloeden. “Je moet van het nieuwe gedrag juist een routine maken waar jen iet aan kunt tornen”, aldus de gedragswetenschapper.

(Bron: ANP)

Geef een reactie